James Bond films komen tot leven

In het Legermuseum zijn wapens kunstwerken

Legermuseum Delft Redactioneel door

archief oud artikel 16 maart 2010 Delft, Zuid-Holland Twee mannen kijken elkaar diep in de ogen. Om hen heen waaien stofwolkjes omhoog en het toegestroomde publiek houdt de adem in. De mannen knijpen hun ogen dicht tot twee venijnige spleetjes en lopen tien stevige passen naar achteren. Met een ruk draaien ze zich om en dan: Knal!

Komt het bekend voor? De cowboys uit de Amerikaanse films waren echte helden. Eigenlijk waren het gewoon ordinaire koeienjongens, maar met een rokende revolver in de hand steeg hun heldenstatus tot grote hoogte. Ook tegenwoordig zorgt een wapen voor macht. Kijk maar naar het bekende tv-programma Crime Scene Investigation. Wat een mooi geweer met je kan doen, is ook te zien in de permanente tentoonstelling Bloedmooi in het Legermuseum in Delft. Niet zomaar een zwart pistooltje, maar ware kunstwerken zijn hier te bewonderen.

Statussymbool

In deze tentoonstelling is te zien dat een wapen niet alleen een verdedigingsmiddel was, maar vooral een statussymbool. Pistolen met ivoren lades, lontslotwapens, miniatuurwapens en prachtig bewerkte kruithoorns. Erg bijzonder zijn de kinderpistolen die Willem III op zijn tiende verjaardag cadeau kreeg van zijn vader in 1827. Nog specialer zijn de exotische en kostbare materialen die in veel objecten zijn verwerkt. Zoals ivoor, ebbenhout, zilver en schildpad. Bovendien zijn veel wapens prachtig bewerkt met sierlijke krullen en voorstellingen. Deze objecten waren meer kunstwerken dan wapens en werden eigenlijk nooit gebruikt in de strijd.

In de zeventiende eeuw was de productie van handvuurwapens in Nederland erg belangrijk. Veel Europese vorsten bezaten Nederlandse pistolen en geweren, versierd met prachtige bloemen- en dierenvoorstellingen en jachtscènes. Maastricht was de plaats waar pistolen met prachtige ivoren lades werd ontwikkeld. Het Legermuseum in Delft brengt bezoekers voor even terug naar de tijd van wapens, vorsten en macht. De voorwerpen zijn in een schatkamerachtige omgeving tentoongesteld en dat maakt het historische plaatje compleet.

Maar hoe kom je aan zo'n bijzondere collectie? Het Legermuseum legde een grote som geld op tafel voor de heer H. Visser (1923-2006), want hij verzamelde deze wapens zijn hele leven lang. Samen met het Rijksmuseum Amsterdam heeft het Legermuseum nu zijn gehele collectie in het bezit.

Opmerkelijke wapens

De tentoonstelling Bloedmooi is permanent te zien in het Legermuseum in Delft. Vanaf 18 maart is er nog een heel bijzondere wapententoonstelling te zien: Opmerkelijke Wapens. Hier komen de films van James Bond tot leven. Zo zijn er verschillende verborgen wapens te zien, bijvoorbeeld in een balpen, een wandelstok en een gespkoppel van een riem. Of wat dacht je van een boksbeugel-revolver-dolk in één? Ook zijn er wapens van bekende personen of historische gebeurtenissen te zien. Zoals een wandelstok waarmee een moordaanslag zou zijn gepleegd op de Franse Koning Louis-Philippe in 1836.

Toegangsprijzen Legermuseum

Volwassenen: 7,50 euro
Kinderen en 65+: 3,- euro
Peuters: Gratis

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 maart 2010 - 1324