1

Teylers Museum koopt werk Schelfhout

Bijzonder schilderij van Nederlandse schilder is vanaf vandaag te zien

Teylers Museum Nieuws door

archief oud artikel 11 mei 2010 Cultuur Haarlem, Noord-Holland Het schilderij De Rue St-Pierre in Huy met de Porte St. Germain van Andreas Schelfhout was lang verborgen voor publiek. Maar vanaf vandaag hangt het bijzondere werk in het Teylers Museum in Haarlem. De BankGiro Loterij maakte de aankoop mogelijk.

Andreas Schelfhout was een succesvolle landschapschilder uit de eerste helft van de 19e eeuw. Hij is vooral bekend om zijn winterlandschappen met schaatsers op het ijs. Het nieuw aangekochte werk komt uit een particuliere Belgische verzameling. Schelfhout maakte het paneel in 1824 tijdens een studiereis in België. Met een vleugje buitenlandse invloed laat de schilder een heel andere kant van zijn schilderstijl zien.

Romantische schilders

"Het fascinerende aan dit stuk is dat het laat zien dat de meester in zijn jonge jaren ook andere genres beheerste dan schaatsenrijders. Zijn door en door Hollandse schildersstijl laat hij hier achterwege. Dit schilderij sluit uitstekend aan bij het werk van buitenlandse romantische schilders uit zijn tijd. Je zou bijna gaan fantaseren dat Schelfhout tijdens die Belgische studietrip internationale collega's heeft ontmoet; Duitsers, of misschien wel Denen", vertelt hoofdconservator Michiel Plomp.

Vanaf vandaag is het schilderij te zien in de Eerste Schilderijenzaal van het Haarlemse museum. Het Teylers Museum bezit nog vier schilderijen van Schelfhout.

Kijk voor al het nieuws over musea op DagjeWeg.NL!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 mei 2010 - 323