door

Bootje varen op Bossche Binnendieze

Foto 1. Varen over de Binnendieze. Foto: Kring Vrienden 's-Hertogenbosch.

Stadsriool nu toeristische trekpleister

21 september 2015 bijgewerkt: 15 oktober 2020 Geschiedenis Den Bosch, Noord-Brabant "Pas op voor je hoofd!", roept Yvette. Net op tijd buigt de vrouw haar hoofd en met hoge snelheid glijdt de sloep door een kleine opening onder de Bossche binnenstad. Een scène uit een spannende film? Nee, gewoon een fragment uit een vaartocht over de Binnendieze, het beroemdste water van Den Bosch. DagjeWeg.NL vaarde een tochtje mee.

Donkere doorkijkjes

Pikkedonker is het onder de anders zo bruisende stad. Een grote koplamp op de voorkant van de boot is het enige lichtpuntje in het Bossche duister. Vleermuisnestkastjes schieten rakelings voorbij. Maar het rustige gekabbel van het water lijkt te zeggen: wees niet bang! In de verte is de schijnende zon alweer te zien. Pittoreske erkertjes en kleine balkonnetjes hangen loom over het water en trekken zich niks aan van de donkere gaten.

Per jaar varen er duizenden bezoekers over de prachtige Binnendieze. De Binnendieze is een verzamelnaam voor tientallen stromen onder de binnenstad van Den Bosch. Vroeger waren deze stromen bij elkaar twaalf kilometer lang, nu nog maar drie kilometer. Toch is het nog steeds een toeristische trekpleister van jewelste. Geen toerist mag Den Bosch verlaten zonder een tochtje over het water. De spanning van de donkere doorkijkjes, maar ook de schoonheid van bijvoorbeeld het stuk langs de stadswal met uitzicht over natuurgebied het Bossche Broek maken deze tocht prachtig!

Historie 's-Hertogenbosch

Yvette is vandaag de gids. Met haar typische zachte G vertelt ze vol enthousiasme over de geschiedenis van 's-Hertogenbosch. Al acht jaar vaart ze over het Bossche water en ze weet precies waar wat ligt. "Oh, hier ligt een fundering. Ik denk dat ik daar tegen aan ga varen." Maar met finesse weet ze de sloep er toch om heen te leiden.  "Daar heb ik dan ook veel voor geoefend", vertelt ze. "Ik ben nu al jarenlang vaargids. Maar vroeger ging het toch een stuk moeilijker hoor."

Van lelijk eendje naar zwaan

Wie aan boord stapt van de bootjes en het avontuur van de Dieze aan gaat, kan zich niet voorstellen dat het water hier bijna niet meer had gestroomd. "Vroeger was het water één groot riool. De afvoer van de huizen kwam hier op uit. Je kunt je voorstellen wat voor stinkende put dit was", vertelt Yvette. "Dat moest gedempt worden. Gelukkig waren er twee mannen die hier tegen streden. En met resultaat!" Naast de boot komt een uitstulpsel van een verroeste buis in zicht. "Grappig dat je die aanwijst, want dit is de alleroudste rioolafvoer. Twee oude vrouwen wilden niet meedoen met de modernisering. 'We zijn al zo oud, laat ons het nog even op de oude manier doen.' Het duurde uiteindelijk nog twintig jaar voordat de vrouwen overleden. Wij voeren hier toen al met onze bootjes en moesten altijd met een bochtje om de buis heen. Je wist maar nooit", lacht Yvette.

Nu is de Binnendieze van een lelijk eendje getransformeerd tot een prachtige zwaan. De wind waait zachtjes door de mooie bloemen, die over het water heen hangen. En in elke steen zit geschiedenis. Het Noordbrabants Museum, het stadhuis, de winkels en de markt zijn nu eens niet van boven, maar van onderen te bewonderen. Yvette legt de boot stil. Doodse stilte. "Rechts is een drukke straat, links is een drukke straat. En ik denk dat jullie dat niet geloven", fluistert ze.

De tijd tikt door en helaas zijn de vijftig minuten bijna voorbij. Vaste grond onder je voeten voelt fijn, maar het was helemaal niet erg als de motor van de boot was uitgevallen en we verplicht een middag op het water moesten blijven. Want de Binnendieze in Den Bosch is prachtig!

Ook leuk

Foto 2. Varen over de Binnendieze. Foto: Kring Vrienden 's-Hertogenbosch.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2020-10-15 16:26:10 · Gepubliceerd: 21 september 2015 - 34143