1

Orka Morgan houdt 's morgens bezoekuur

Dolfinarium laat bezoekers beperkt toe bij orka

Dolfinarium Harderwijk Nieuws door

archief oud artikel 6 augustus 2010 Natuur Harderwijk, Gelderland Sinds vorige week kunnen bezoekers van het Dolfinarium op bezoek bij orka Morgan. Het dier werd in juni verzwakt uit zee gehaald en is nu in het park om aan te sterken. Volgens dierenartsen is publiek niet schadelijk is voor de orka. Morgan zelf laat het publiek links liggen.

Bezoek deert Morgan niet

Het Dolfinarium in Harderwijk kreeg vanuit de bezoekers de vraag of het publiek Morgan zien mag. Eerst kon dat niet, maar in overleg is besloten dat de orka fit genoeg is. Daarom heeft het park een route langs het bassin van de orka gemaakt zodat het publiek er langs kan lopen. Wel zijn er speciale regels opgesteld zodat het dier geen last heeft van de bewonderende blikken. Van het bezoek lijkt Morgan zich weinig aan te trekken. Het Dolfinarium heeft nog geen verandering in haar gedrag kunnen ontdekken en dat is een goed teken. Volgens de woordvoerder vinden mensen het bijzonder om de orka te zien. "vooral kinderen zijn zeer onder de indruk van het dier".

SOS Dolfijn

Bij het bassin van Morgan staat een stand van SOS Dolfijn. Deze organisatie heeft Morgan samen met het Dolfinarium uit het water gehaald en opgevangen. Bij de stand kunnen mensen informatie krijgen en geld doneren aan SOS Dolfijn. De SOS Dolfijn helpt gestrande bruinvissen en andere zeezoogdieren. Na opvang en herstel worden de dieren weer in zee uitgezet. Door Morgan aan het publiek te tonen wil het Dolfinarium laten zien wat voor prachtige dieren er in de zee leven en hoe belangrijk het is dat er goed voor gezorgd wordt. Als Morgan eind juni niet uit zee was gehaald was de orka waarschijnlijk binnen een week doodgegaan. Nu herstelt ze goed en gaat ze hopelijk terug naar zee.

Medische onderzoeken

Wekelijks wordt Morgan onderzocht. Toen Morgan uit zee gehaald werd woog ze 432 kilo. Na zes weken in het Dolfinarium is ze gegroeid naar 570 kilo. Een hele stap vooruit, maar daarmee is de orka er nog niet. Ze moet nog zeker honderd kilo aankomen voor ze terug kan naar zee. Naast de standaard testen kijken de verzorgers elke keer naar een andere aandoening die ze eventueel kan hebben. Bij het Dolfinarium zijn ze er namelijk nog niet uit waarom de orka zo verzwakt in de Noordzee rond zwom.

Bezoekuur

Wie bij Morgan langs wil kan tussen 10 uur en 12.30 uur een kijkje nemen bij het bassin. Op dat moment is het nog niet zo druk in het park en is de belasting voor het dier het minst. Ondertussen bekijkt het Dolfinarium de mogelijkheden voor Morgan. Het vrijlaten van orka's is een moeilijke stap. Om te overleven moet de orka een groep soortgenoten vinden waarbij ze zich mag aansluiten. Tot nu toe is er wereldwijd drie keer een poging gedaan om orka's terug te zetten in de natuur. Slechts één poging slaagde. Wie weet is Morgan de volgende gelukkige orka die haar vrijheid terugvindt. Wat er met Morgan gebeurd als uitzetten niet lukt is nog niet aan de orde. "We zijn nu meer heel andere dingen bezig, haar gezondheid is prioriteit nummer één", volgens de woordvoerder van het Dolfinarium.

Maakt Dolfinarium misbruik van Morgan?

Er zijn ook kritische noten bij het tonen van Morgan aan publiek. Zo zijn er mensen die vinden dat het Dolfinarium misbruik maakt van Morgan. Woordvoerder Bert van Plateringen vindt van niet. "Er zijn altijd mensen die kritiek hebben op dierenparken. Die zien het liefst dierentuinen en zo verdwijnen." Ook levert Morgan geen extra bezoek op. "Er komen niet extra veel mensen naar het Dolfinarium. Natuurlijk is het druk, het is het hoogseizoen. Er zullen vast mensen zijn die speciaal voor Morgan komen, maar niet veel." Het bezoekuur van Morgan is echter in de ochtend gepland, op het moment dat het nog niet zo druk is. De kans is groot dat mensen nu besluiten eerder op de dag hun bezoek aan het Dolfinarium te beginnen, wat voor het park geen slechte uitkomst is natuurlijk.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 augustus 2010 - 1244