Volg de grachtengordel

Rondvaart door de Amsterdamse grachten |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Sterk staaltje bouwkunst op Werelderfgoedlijst

26 augustus 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Langs de Herengracht, Keizersgracht en de Prinsengracht slingert het nieuwste stukje Werelderfgoed van Nederland. Vele toeristen voeren al door de Amsterdamse grachten. Volgens UNESCO 'een meesterwerk van een menselijk genie', dat in 2010 op de Werelderfgoedlijst is bijgeschreven.

De Amsterdamse grachtengordel is een blijvende herinnering aan de Gouden Eeuw. In deze periode van grote politieke, economische en culturele bloei was de hoofdstad het warenhuis van de wereld. Geen wonder dat veel mensen in de stad wilden wonen. Bij gebrek aan beter sloegen zij hun kamp op buiten de stadswallen. Dit was niet alleen gevaarlijk in tijd van oorlog, ook het stadsbestuur kon dit niet waarderen. Buiten de stadswal profiteerden de bewoners van de stad zonder hier een cent belasting voor te betalen. De oplossing voor dit probleem kwam van stadstimmerman Hendrick Jacobszoon Staets...

Uitbreiding

Hij bedacht het ontwerp van de huidige grachtengordel. Met de drie grote grachten werd de stad uitgebreid en kregen alle nieuwe bewoners een plekje. Langs de grachten verrezen grote herenhuizen, die de rijken van Amsterdam met liefde betrokken. Ook de arbeiders kregen een plaatsje: de Jordaan was speciaal voor hen bedoeld. De grachtengordel van Amsterdam bestaat uit de drie hoofdgrachten: Prinsengracht, Herengracht en Keizersgracht. Evenwijdig aan elkaar buigen deze grachten zich naar het zuidoosten en eindigen tenslotte in de Amstel.

Werelderfgoed

Sinds 31 juli 2010 staat de Amsterdamse grachtengordel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Officieel gaat het om de grachten binnen de Singelgracht, van de Brouwersgracht tot voorbij de Amstel. Volgens de VN-commissie is het  negende Nederlandse werelderfgoed een culturele locatie met een uitzonderlijke, internationale waarde. Bijzonder is dat de grachtengordel met haar tijd mee gaat en steeds weer verandert.

Toeristische trekpleister

Voor toeristen is een dagje in Amsterdam niet compleet zonder een rondvaart door de grachten. In het buitenland zijn ze een van de symbolen van Nederland. Kom ook naar de hoofdstad en maak een rondvaart om dit stukje Werelderfgoed te bewonderen.

Ga een dagje naar Amsterdam en boek een hotel. Heerlijk, een weekendje weg!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 augustus 2010 - 885