Wethouders steunen Nederlandse cultuur

Bezuinigingen volgens wethouders Cultuur te hard

Nieuws door

archief oud artikel 18 oktober 2010 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland De wethouders van Cultuur van de negen grote steden vinden dat bezuinigingen te hard zijn voor de culturele sector. Dat schrijven de wethouders in een brief aan de staatssecretaris van Cultuur, Halbe Zijlstra (VVD).

'Cultuur is om meerdere redenen van belang voor steden en komt zo ten goede aan de regio en daarmee aan het land als geheel', is te lezen in de brief aan de staatssecretaris. De wethouders spreken van een 'grote kaalslag' als de bezuinigingen doorgaan en een verschraling van het aanbod.

Lees de hele brief aan Halbe Zijlstra op de website van de Volkskrant.

Praat mee over de #geefwet op Twitter.

Ook vinden de wethouders dat vooral de podiumkunsten hard worden getroffen. De wethouders vrezen voor grote schade door het nieuwe beleid. De verhoging van de btw op podiumkunsten van 6 naar 19 procent, leidt volgens hen tot minder bezoekers. De wethouders vinden dat het kabinet moet kiezen tussen of 200 miljoen euro bezuinigen op kunst en cultuur of het verhogen van de btw voor podiumkunsten. En niet allebei. Zij willen dat er een speciale commissie komt die het cultuurbeleid in de gaten houdt.

Ontwikkelingssamenwerking

Meer mensen zijn tegen de bezuinigingen. Anderhalve week geleden protesteerden nog tweeduizend mensen in Den Haag tegen de plannen. Ook voormalig VVD-leider Frits Bolkestein is tegen de plannen om te bezuinigen op kunst en cultuur. Dat zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof. Volgens Bolkestein kan er meer worden bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking, maar moet er juist extra geld komen voor kunst en cultuur.

Volgens de directeur van Joop van de Ende Theaterproducties, Erwin van Lambaart, treffen de bezuinigingen vooral de gewone mens. "Musical, cabaret en licht muziek worden zwaar getroffen", aldus Van Lambaart. "Ik heb altijd gedacht dat de VVD een partij was die voor de ondernemers stond", zegt hij in het NRC Handelsblad.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-10-18 11:51:35 - 234

Dit past bij 'Wethouders steunen Nederlandse cultuur'