Bruna eist einde aan Nijntje-kopie

Japanse Kathy moet snel verdwijnen

Dick Bruna Huis Nieuws door

archief oud artikel 19 oktober 2010 Cultuur Utrecht, Utrecht Nijntje heeft een Japanse dubbelganger: Kathy. Maar daar is Dick Bruna helemaal niet blij mee en hij eist onmiddellijke stopzetting van de verkoop van alle Kathy-producten.

Het Japanse konijntje Kathy ziet er precies hetzelfde uit als Nijntje. Ze heeft dezelfde oren en draagt hetzelfde jurkje. Alleen de strik op haar hoofd heeft Nijntje niet.

Volgens de 83-jarige tekenaar Dick Bruna, geestelijk vader van het witte konijn Nijntje, misbruikt het Japanse bedrijf Sanrio de populariteit van zijn creatie door het vrijwel zelfde konijntje Kathy op de markt te brengen. Dat is in strijd met het auteursrecht. Het bedrijf Sanrio is bekend van Hello Kitty.

Vandaag eist Bruna onmiddellijke stopzetting van de productie en verkoop van alle Kathy-producten. Doen ze dit niet, dan wil Bruna dat Sanrio een boete van 50.000 euro betaalt. De zaak komt dinsdagmiddag voor de rechter.

Update 20-10-10: Het Japanse bedrijf Sanrio claimde gisteren in de Amsterdamse rechtbank dat Dick Bruna hen kopieerde en niet andersom. De oorspronkelijk Nijntje zag er volgens hen heel anders uit, namelijk met spitse oren en geen ronde. Dit zou Bruna van het konijntje Kathy hebben afgekeken. De advocaat van Dick Bruna weersprak dit stellig. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Dick Bruna

Nijntje Pluis werd geboren in 1955 uit handen van de tekenaar Dick Bruna. De boeken van Dick Bruna zijn vertaald in meer dan veertig talen. In bijna alle landen is haar naam Miffy. Op 16 februari 2006 werd het Dick Bruna Huis geopend, waar bezoekers alles over Nijntje ontdekken.

Bekijk de creaties van Sanrio

De redactie van DagjeWeg.NL bezocht het Dick Bruna Huis. Lees de reportage over Nijntje.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 oktober 2010 - 851