1

Dolfinarium: Free Morgan!

Protestactie voor vrijlating orka Morgan uit Dolfinarium Harderwijk

Dolfinarium Harderwijk Nieuws door

archief oud artikel 20 oktober 2010 Opmerkelijk Harderwijk, Gelderland Orka Morgan moet de natuur weer in. Tenminste, dat vindt de Orka Coalitie, een groepje dierenactivisten. Donderdag protesteren zij tegen de gevangenschap van de orka in Dolfinarium Harderwijk. Wetenschappers buigen zich op dit moment over de toekomst van het dier, dat in juni uit de Waddenzee werd gered.

Donderdag kan Dolfinarium Harderwijk rekenen op bezoek van de Orka Coalitie. Deze groep van dierenactivisten protesteert tegen de gevangenschap van de orka Morgan. Volgens het Dolfinarium moet de orka nog blijven, totdat wetenschappers een antwoord hebben op de vraag: "Is het terugzetten van Morgan in de natuur een goede en reële optie?"

Wietse van der Werf, woordvoerder van de Orka Coalitie, is bang dat er commerciële belangen spelen bij het Dolfinarium. "Zo'n orka is miljoenen euro's waard. Volgens andere wetenschappers kan Morgan wel degelijk weer de natuur in. Morgan in een zeezoogdierenpark plaatsen is niet perse veiliger. In gevangenschap is het ook maar de vraag hoe ze op de andere orka's reageert."

Wetenschappers

Het Dolfinarium zegt de jonge orka zo mogelijk terug te plaatsen in de natuur. Maar omdat er binnen het Dolfinarium niet genoeg expertise is om hier een advies over te geven, zijn verschillende wetenschappers gevraagd onderzoek te doen. Hun conclusies legt het Dolfinarium in november voor aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Daarna krijgen de toekomstplannen voor het dier vorm.

Een woordvoerder van het Dolfinarium laat aan de NOS weten dat Morgan misschien niet terug gaat naar zee. Omdat orka's kuddedieren zijn moet Morgan terug naar haar eigen moeder. "Zolang die niet is gevonden, kan Morgan niet terug naar zee. We hebben foto's en dna-materiaal verspreid naar orka-watchers over de hele wereld, dus er wordt wel gezocht naar haar familie. Of we die vinden is maar de vraag."

Morgan

Eind juni redden verzorgers van het Dolfinarium samen met SOS Dolfijn de erg verzwakte orka uit de Waddenzee. Het jonge orkavrouwtje Morgan overleefde de eerste dagen in Harderwijk en werd hoe langer, hoe sterker. Nog steeds onderzoeken dierenartsen wekelijks haar gezondheid, maar het dier is inmiddels weer op gewicht.

Wat vindt u? Moet Morgan terug naar de zee? Reageer hieronder.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 20 oktober 2010 - 1274