Winnaar #Inktspotprijs 2010 is Peter van Straaten

Persmuseum   Nieuws door

archief oud artikel 12 januari 2011 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Tekenaar Peter van Straaten is de winnaar van de Inktspotprijs 2010. Hij maakte volgens de jury de beste politieke cartoon. Tegelijk met de uitreiking van de prijs opende gisteren de tentoonstelling Politiek in Prent.

De winnende prent van de hand van Peter van Straaten gaat over het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Op de tekening is een geknielde en biddende jongen afgebeeld met een christelijk kruis in zijn achterwerk. Deze prent stond op 20 maart 2010 in Vrij Nederland. De jury oordeelde: "De tekening is letterlijk en figuurlijk treffend, pijnlijk komisch en wrang: zij brengt tegelijkertijd een traan en een lach teweeg. De combinatie van de vredige pose van de jongen met de wrede aanslag op zijn lichaam blijft in je hoofd hangen."

Expositie

Dinsdag nam Peter van Straaten de prijs in ontvangst bij de opening van de tentoonstelling Politiek in Prent in het perscentrum Nieuwspoort Den Haag. De expositie bevat meerdere werken van 28 tekenaars. Na de Nieuwspoort is de tentoonstelling nog te zien in het Persmuseum, café Dudok in Arnhem, het provinciehuis in Groningen, het stadhuis in Utrecht en het Limburgs Museum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2011-01-12 09:00:47 - 369