1

Zo bloeddorstig als een Viking

#Vikingen leven voor even in Eindhoven

Historisch Openluchtmuseum Eindhoven Redactioneel door

archief oud artikel 26 januari 2011 Cultuur Eindhoven, Noord-Brabant Wat is toch dat voor stoer volk uit het noorden? Grote zilveren helmen, lange baarden en veel geschreeuw. In het Historisch Openluchtmuseum Eindhoven ontdek je alles over de Vikingen in de tentoonstelling Vikingen in Kempen.

Viking Sigi de Stoutmoedige daagt iedereen uit om zeven proeven te doorstaan. Pas dan krijg je een diploma en mag je je een echte Viking noemen. "Het interactieve maakt deze tentoonstelling zo leuk voor kinderen", vertelt Angela van de Loo, van Historisch Openluchtmuseum Eindhoven. "Het begint al met het opzetten van een helm. Dat ziet er zo stoer uit!". Voor de jongens is er ook een kort hemd en voor de meisjes een jurk. Daarna ga je aan de slag met het bakken van een Vikingkoek. "Met een beetje water en meel, wat hout en een pannetje bakken kinderen een heerlijke koek. En die mogen ze daarna natuurlijk lekker opeten!".

Op Kinderfilmpje.nl staan leuke filmpje over de bekendste Viking: Wickie!
"Het interactieve maakt deze tentoonstelling zo leuk voor kinderen."

Wreed en bloeddorstig

De tentoonstelling start met een filmpje van twintig minuten. "Het ziet een beetje uit zoals Achterwerk in de Kast van vroeger. Drie kinderen vertellen wat zij denken over Vikingen. Zoals: wat at dit Noorse volk? Daarna vertelt Sigi de Stoutmoedige wat Vikingen echt aten en over hun andere gewoontes." Na dit filmpje begint het te kriebelen en neemt iedereen zelf een duik in het leven van een Viking. Waren er bijvoorbeeld wel Vikingen in de Kempen en waren ze altijd zo wreed en bloeddorstig? Sigi heeft op elke vraag een antwoord. De tentoonstelling is vooral gericht op kinderen tussen de vijf en de twaalf jaar, maar is ook hartstikke leuk voor volwassenen omdat je er zoveel van leert.

Winter

Het Openluchtmuseum Eindhoven vond de Vikingen altijd al een heel interessant volkje. "Wij doen heel veel met Vikingen", vertelt Van de Loo. "We hebben bijvoorbeeld jarenlang een Viking-evenement gehad. Daarin lieten acteurs door middel van kleding, gevechten en koken zien hoe Vikingen leefden. Nu wilden we ook graag een tentoonstelling over Vikingen waarin jezelf aan de slag kan. Dit hebben we nog niet zo vaak gedaan. Met deze tentoonstelling kun je het museum dus ook in de winter bezoeken. We zijn niet alleen een openluchtmuseum."

Schip

Er is nog veel meer te zien in de tentoonstelling Vikingen in de Kempen. Zo staat er buiten een enorm Vikingschip van wel zeven meter groot. "Het schip paste niet in de boerderij, dus mensen moeten toch nog heel even de kou in." Doe ook eens mee met het Memoryspel. "Kinderen zien een plaatje en moeten daarbij dan het juiste voorwerp zoeken." Een echte winterse activiteit is schaatsen op glissen. Dat zijn schaatsen gemaakt van botten. Kijk maar eens hoelang je kan blijven staan.

Niemand hoeft zich te vervelen tijdens een bezoekje aan de tentoonstelling Vikingen in de Kempen. Zeven proeven, een Viking die spannende verhalen vertelt en een echt diploma! Wie heeft echt Vikingbloed en durft het aan?

Bezoekersinformatie

Vikingen in de Kempen
Historisch Openluchtmuseum Eindhoven
7 november 2010 tot en met 31 maart 2011

Toegangsprijzen: volwassenen betalen 8,50 euro en kinderen 4,25 euro.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 januari 2011 - 1278

Activiteiten Het preHistorisch Dorp

Binnen enkele weken te bezoeken

Romeinse Dagen


Het preHistorisch Dorp in Eindhoven staat in het hemelvaartsweekend volledig in het teken van de Romeinse tijd. Van 9 t/m 12 mei kom je in het hele museum Romeinen tegen en ontdek je hoe het leven...

Vikingfest


Met Pinksteren is het weer zover: van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei strijken er honderden Vikingen in het preHistorisch Dorp neer. Het is tijd voor Vikingfest!

Later dit jaar

Ambachten van Vroeger


Vier midzomer in het preHistorisch Dorp tijdens Ambachten van Vroeger. Op 22 en 23 juni ontdek je hoe ambachtslieden vroeger met hun eigen handen te werk gingen. Een leerzaam en leuk weekend waarin...

Middeleeuwse Jaarmarkt


De zomer is bijna ten einde en dat viert het preHistorisch Dorp met een groot middeleeuws jaarfeest op 24 en 25 augustus. In het openluchtmuseum van Eindhoven is er een grote jaarmarkt in...