1

Oeteldonk streeft naar Werelderfgoedlijst

Carnaval Den Bosch ziet plaats als immaterieel Werelderfgoed #oeteldonk

Carnaval 2011 Nieuws door

archief oud artikel 4 maart 2011 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Oeteldonk wil in 2014 in plaats bereiken op de lijst met immaterieel Werelderfgoed. Het carnaval in Den Bosch bestaat dan elf keer elf plus elf = 132 jaar. De Oeteldonksche Club bevestigd dit naar aanleiding van een bericht in het Brabants Dagblad.

Het carnaval in Den Bosch is een traditioneel spel, wat als sinds 1882 bestaat. Het Oeteldonkse carnaval bestaat in 2014 132 jaar. Dat is elf keer elf plus elf, een bijzonder carnavalsjubileum. Om dit jubileum te vieren wil de organisatie van het carnaval, de Oeteldonksche Club, toegevoegd worden een de lijst met immaterieel Werelderfgoed.

Deze Werelderfgoedlijst bestaat naast de Werelderfgoedlijst met materiële erfgoederen, zoals de molens in Kinderdijk. Immaterieel of levend erfgoed is bijvoorbeeld het carnaval in Binche (Wallonië). Ongeveer 130 landen hebben de conventie voor dit 'levende' erfgoed wel bekrachtigd. Nederland moet dit nog doen. De verwachting is dat staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur), dat eind dit jaar of begin volgend jaar doet.

Directeur Ineke Strouken, van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, bevestigt in de Telegraaf dat Oeteldonk één van de Nederlandse koplopers is om op de nationale lijst te komen.

Vind de mooiste carnavalsfeesten op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 maart 2011 - 255