Internationale Vrouwendag 2011

Museum van de Vrouw |  
Nieuws door

Vier vrouwendag met een vrouwenuitstapje #internationalevrouwendag

8 maart 2011 Geschiedenis Den Haag, Zuid-Holland Vandaag is het tijd voor de honderdste Internationale Vrouwendag. DagjeWeg.NL vond typische vrouwenuitjes en steekt vrouwen daarmee een hart onder de riem.

Vroeger was het doel van de Internationale Vrouwendag om stil te staan bij de verbetering van vrouwenrechten, zoals vrouwenkiesrecht. Nu staan we in Nederland vooral stil bij de achterstand van vrouwen in de rest van de wereld. DagjeWeg.NL viert Internationale Vrouwendag met een paar typische vrouwenuitstapjes.

Museum van de Vrouw

De vrouw: echtgenote, moeder, oma, boerin en zuster... In het Museum van de Vrouw, staat de vrouw centraal. Naast de vaste tentoonstelling heeft het museum regelmatig boeiende wisseltentoonstellingen. Een bezoek aan het museum is boeiend voor vrouwen, maar kan voor mannen misschien ook wel een heel leerzaam uitje zijn.

De Internationale Vrouwendag is een herdenking van de eerste staking van vrouwen die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. Lees meer over de Internationale Vrouwendag op Wikipedia.
Nu staan we in Nederland vooral stil bij de achterstand van vrouwen

Museum Zusters van Liefde

In Tilburg staat het Museum Zusters van Liefde over de katholieke nonnenorde. De zusters verzorgden de zieken en bejaarden en gaven onderwijs, ook in missiegebieden. Ook vandaag de dag bestaat de orde, ook wel bekend als de 'Zuster van Tilburg', nog.

Het Vrouwenhuis Zwolle

In hartje Zwolle staat het Vrouwenhuis van Aleida Greve. Greve wilde dat het patriciërshuis na haar dood in 1742 een hofje werd voor bejaarde dames van hervormde huize. De bezoeker neemt een kijkje in de authentieke kamers van de vrouwen, die drie eeuwen lang het meubilair vormden van het Vrouwenhuis.

Hoe viert u Internationale Vrouwendag? Reageer hieronder.

In de nieuwe tentoonstelling Geschreven Portretten, 50 onvergetelijke Nederlanders staat ook de vrouw centraal. "We hebben voor veel vrouwen gekozen, omdat het op 8 maart Internationale Vrouwendag is. En meestal worden vrouwen in dit soort overzichten een beetje ondergesneeuwd", vertelt Janneke Martens, samensteller van de tentoonstelling voor de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Lees: Onderonsje met onvergetelijke Nederlanders.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 maart 2011 - 1056