Gemeenten zetten streep door zwembaden

Eén op de zestien openbare zwembaden genomineerd voor sluiting #zwembad

Zwembaden Nieuws door

archief oud artikel 3 augustus 2011 Sport Zo'n zestig openbare zwembaden zijn genomineerd voor sluiting. Door strengere veiligheidseisen en milieuregels zijn ze niet langer winstgevend.

De afgelopen tijd sloten al enkele zwembaden. Volgens het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) volgen er de komende jaren meer. Niet alleen in regio's waar de bevolking daalt, maar in het hele land. Dit meldde het platform dinsdag in Trouw.

Zwembaden zijn niet langer winstgevend, deels ook door eigen schuld

Protest

Door bezuinigingen zien steeds meer gemeentes zich gedwongen het mes te zetten in de zwembaden. Dit levert felle protesten op van de lokale bevolking. NPZ-manager Marcel Jagersma: "Het zwembad wordt als eigen beschouwd, het versterkt de sociale activiteiten in een gemeenschap. Het verdwijnen van zo'n voorziening is pijnlijk." Ook vindt Jagersma dat gemeenten eerst nauwkeurig moeten kijken of er geen creatieve oplossingen zijn. Volgens hem zetten gemeenten te gemakkelijk een streep door de zwembaden.

Eigen schuld

Een aantal zwembaden moet de schuld bij zichzelf zoeken, vindt Jagersma. "Sommige baden zijn jarenlang verwaarloosd, hebben niets gedaan aan vernieuwing of extra activiteiten die geld in het laatje brengen." Het NPZ vindt het dan ook realistisch dat, gezien de huidige economische omstandigheden, deze zwemvoorzieningen moeten sluiten.

Zin in een baantje trekken? Bekijk ons overzicht van alle zwembaden voor een zwemfestijn bij jou in de buurt.

Laatst gewijzigd: 2011-08-03 13:58:09 · Gepubliceerd: 3 augustus 2011 - 100

Dit past bij 'Gemeenten zetten streep door zwembaden'