Waddenkust weer schoon

Wadden |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Rijkswaterstaat verwijdert paraffine #wadden

5 augustus 2011 Natuur Holwerd, Friesland Ruim vijfduizend liter paraffine overspoelde vorige week de Waddenkust bij het Friese plaatsje Holwerd. Het gebied, waar enkele populaire wandelroutes liggen, was besmeurd met dit bestanddeel van ruwe olie. Inmiddels is het gebied weer schoon. Rijkswaterstaat rondde de schoonmaakwerkzaamheden af.

Van Nieuwe Bildtzijl tot aan het plaatsje Holwerd overspoelden de liters paraffine de kust. Rijkswaterstaat startte meteen een grote schoonmaak om het kaarsachtige goedje te verwijderen. Paraffine is dan wel niet schadelijk voor mensen of het milieu, maar voor dieren levert het inslikken ervan wel gevaar op. De Waddenkust is inmiddels weer schoon. Rijkswaterstaat verwijderde zo'n 4 kuub paraffine van het strand.

Herkomst paraffine

Waar de paraffine precies vandaan kwam, dat is niet zeker. Uit een eerste analyse van een monster concludeert Rijkswaterstaat dat het goedje hoogstwaarschijnlijk uit een olietanker of chemicaliëntanker komt.

Populair wandelgebied

Het besmeurde gebied rondom Holwerd is een populaire, toeristische bestemming. Zo loopt er een wadlooproute naar Ameland en ook de Europese wandelroute E9, die langs de kust van Portugal naar de Baltische staten leidt, komt langs de betreffende kustlijn. Toeristen en wandelaars hoeven zich dus geen zorgen te maken om de schadelijkheid van de ontelbare stukjes wax op het strand.

Geniet van de Wadden tijdens een wadlooptocht.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-08-05 12:14:42 · Gepubliceerd: 2011-08-05 12:07:05 - 154