Dagje Groningen in de herfst

Redactioneel door

Ontdek het Groninger Museum, de Martinitoren en de Groningse grachten

7 oktober 2011 Cultuur Groningen, Groningen Studentenstad, Hoofdstad van de Smaak 2011 en de rivaal van Friesland: dat is natuurlijk Groningen! De stad in het hoge noorden van Nederland is een heerlijke bestemming voor een dagje weg. Beklim de Martinitoren, bezoek het vernieuwde Groninger Museum of blijf een nachtje slapen. Er gaat niets boven Groningen, toch?

Cultuur

Groningen is bomvol cultuur. Het rijtje musea is langer dan lang en er komen steeds meer musea bij. DagjeWeg.NL geeft haar top drie. In het Universiteitsmuseum Groningen ontdek je alles over de wetenschap van vroeger en nu. Natuurkunde, anatomie of het oude Egypte: de inhoud van het museum is eindeloos. Dit museum heeft haar bronzen medaille dan ook zeker verdiend! Op de tweede plaats staat het Nederlands Stripmuseum. Neem een kijkje in de huiskamer van Jan, Jans en de kinderen. Ook kom je Eric de Noorman, Suske en Wiske, Donald Duck, Oliver B. Bommel en veel andere stripfiguren tegen. Het Groninger Museum gaat er vandoor met de gouden plak. Vorig jaar stond het museum acht maanden lang in de steigers. Na de verbouwing heeft de gouden toren zijn glans terug en zien de paviljoens er weer fris uit. Het museum beschikt over een vaste collectie en ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen te zien over beeldende kunst. Het museum is even belangrijk voor Groningen als de Eiffeltoren voor Parijs en de Dom voor Utrecht.

Kids

Groningen is geen echte kinderstad. Er is bijvoorbeeld geen dierentuin, of een leuk kindermuseum. Toch is er voor de kleintjes onder ons genoeg leuks te doen. De allerjongsten vermaken zich goed in Apekooi – Speeltuin in het Noorden. De speeltuin beschikt onder andere over glijbanen, ballen baden, kruip tunnels, torens, touwbruggen en een Apollo 13 op 7 meter hoogte. De speeltuin is geschikt voor kinderen tot twaalf jaar. Ook leuk, de speeltuin is verdeeld in twee leeftijdsgroepen. Kleintjes hoeven dus niet bang te zijn voor de grote kinderen. Kinderen boven de twaalf jaar gaan los bij Target Lasergame. In een kwartier tijd vecht je bij Target Lasergame met een lasergun een oorlog uit! Goed geschikt voor stoere meiden en dappere jongens. Na een heerlijk dagje Groningen eten kinderen hun buikje vol met de heerlijkste pannenkoeken van 't Pannekoekschip Groningen. De boot is wel 23 meter hoog en daarmee de hoogste zeilklipper van Nederland. Er is keus uit wel honderd verschillende soorten pannenkoeken, die allemaal ambachtelijk zijn gebakken.

Must-see

Als je aan Groningen denkt, denk je natuurlijk aan de Martinitoren. De trots van Groningen steekt overal boven uit. d' Olle Grieze, zoals de Groningers de hoogste toren van de stad noemen, stamt al uit de 13e eeuw. De toren hoort bij de Martinikerk. Met zijn 97 meter hoogte is de toren de vier na hoogste in Nederland. Redacteur Grytsje Anna Pietersma trainde haar spieren en beklom de 251 treden van de Martinitoren naar de top! Om de oude stadskern van Groningen ligt een indrukwekkende ring grachten met daaromheen een aantal singels. Gids Henk Bakker neemt toeristen mee langs de mooiste plekjes van Groningen en vergeet daarbij de geschiedenis van de grachten zeker niet.

Omgeving Groningen

Niet alleen in de stad Groningen is genoeg te doen, ook de provincie Groningen is bomvol met leuke uitjes. In Haren vind je Hortus Haren, de grootste botanische tuin van Nederland. Hoogtepunt van de tuin is de Chinese tuin, met het Meer van de Rode Karpers en de waterval. Ook de papegaaien, het insectarium en de bijenstal zijn zeker het bezoeken waard! Nog meer bijzondere dieren vind je in het Muzeeaquarium. Haaien, roggen, zeebaarzen, lipvissen, garnalen en kreeften. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het zwemt in Delfzijl. Wil je lekker knuffelen met dieren, kom dan naar 't Swieneparredies. Varkens zijn namelijk echt geen vieze beesten. Ze zijn zindelijk, sociaal en intelligent. In 't Swieneparredies loop je tussen de varkens door en leer je van alles over de dieren.

Hotels

Wil je nog veel meer van de stad en de provincie Groningen ontdekken? Blijf er dan overnachten. er zijn genoeg leuke hotels voor een gezellig nachtje weg. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Martini Hotel Centre? Dit is het grootste hotel in het centrum van Groningen. De Grote Markt en alle leuke restaurantjes liggen op loopafstand. Een hotel met sfeer is het Hotel Schimmelpennick Huys, dat gevestigd is in een mooi herenhuis in het hart van de stad. Leuk extraatje: gratis WiFi! Er zijn nog veel meer leuke hotels in Groningen.

Ook een dagje naar de provincie Groningen is zo vol!
Laatst gewijzigd: 2011-11-01 08:05:10 · Gepubliceerd: 2011-08-10 11:26:54 - 1417