Zeeheld Maarten Tromp verlaat marmeren sterfbed

Nederlands grootste zeeheld staat komende twee jaar niet op zijn tombe

Oude Kerk te Delft Nieuws door

archief oud artikel 7 september 2011 Geschiedenis Delft, Zuid-Holland Na ruim driehonderd jaar wordt de legendarische zeeheld Maarten Harpertszoon Tromp voor de eerste keer van zijn marmeren sterfbed in Delft getakeld. Het monument ter ere van de grootste zeeman van Nederland is nodig toe aan een opknapbeurt. Het monument moet het de komende twee jaar doen zonder het beeld van de stervende kapitein. Bezoekers kunnen de marmeren zeeman nog steeds bewonderen in een hoekje van de Oude Kerk in Delft.

Restauratie van het monument uit 1658 is hard nodig en gaat ruim twee jaar duren. De ijzeren schakels waarmee het artifact aan de kerkmuur vastzit, zijn aan het roesten. Dit komt door vocht en zout in het marmer of in het steen van de Oude Kerk te Delft. Als er te lang niets aan gedaan wordt, bestaat de kans dat het hele monument inzakt. Specialisten die het monument van Willem van Oranje hebben hersteld, bieden hun kennis aan bij deze restauratie. De kans bestaat dat de stenen zeeman, 'met zout in het bloed' zoals hij bekend stond, nog een laatste duik in het water moet nemen. Dit keer met een vloeistof die hem ontzout en weer doet glanzen.

Dodelijke zeeslag

Het monument dat ontworpen is door Jacob van Campen, laat zien hoe Maarten Tromp sterft tijdens zijn laatste zeeslag. Zo draagt het 700 kilo wegende beeld een volledige wapenuitrusting, zijn hoofd ligt op een scheepskanon en onder zijn lichaam ligt het roer van een schip. Tromp overleed in 1653 tijdens de Slag bij Ter Heijde, toen een Engelse scherpschutter hem dodelijk raakte. De beenderen van de admiraal liggen overigens niet in de tombe van het monument. Hij is bijgelegd in het familiegraf in de kelder van de Oude Kerk.

De stenen zeeman van 700 kilo zwaar marmer, moet nodig ontzout worden
Bekijk alle bezienswaardigheden van Delft.

Laatst gewijzigd: 2011-09-12 08:41:20 · Gepubliceerd: 7 september 2011 - 414