1

Herfstwandelingen worden extra spannend met verborgen Land Art-projecten

Dagje weg in Putten   Reportage door
Foto 1. Een impressie van Land Art-kunstwerken die in Nederland te vinden zijn.

archief oud artikel 9 september 2011 Natuur De herfst staat weer voor de deur en de bossen veranderen langzaam in een golvende zee van kleuren. Er is haast geen mooier jaargetijde om een prachtige fietstocht of verfrissende wandeling te maken door het bos. De verborgen landschapskunstwerken maken deze uitstapjes nog spannender en kleurrijker. Ze zijn altijd gemaakt van natuurlijke materialen die naar verloop van tijd weer vergaan. Op deze locaties staan je vele extra ontdekkingen te wachten. Houd je ogen goed open!

Ontdek de leukste Land Art in Nederland

Fietsen langs zebra bomen en reuze tronen

In het landelijke buitengebied van Putten is net een nieuwe Land Art-route van start gegaan. De fietsroute voert langs ten minste twaalf kunstwerken die verstopt staan in de natuur. "Voor enkele bomen heb ik wollen jassen gebreid", zegt Alette ter Burg van Stichting Kunst in Putten. "Het idee is ontstaan door de gebreide vesten van de vroegere herders uit dit gebied." De route leidt langs de mooiste plekjes van Putten, waaronder De Vanenburg, Museumboerderij De Mariahoeve en Oldenaller. "De locaties voor de kunstwerken zijn gekozen om ze er extra uit te lichten," legt Alette uit. "Daarnaast maken de verstopte verrassingen een fietstocht extra spannend. Het is een manier om goed te leren kijken, want er ontgaat je heel veel in deze drukke tijden." De route loopt ook langs Landgoed Schovenhorst waar fietsers levensgrote potloden, reuzentronen en bomen met zebraprintjes tegen komen. De folder met routebeschrijving is te koop bij de VVV Putten.  

Wandel over een houten Paaseiland

In het bos en op de heidevelden bij het dorp Schoonoord is een nieuwe wandeling gestart. De Natuurkunst-route is ongeveer vier kilometer lang en voert langs hele verschillende landschapskunstwerken van nationale en internationale kunstenaars. De inspiratie voor het thema van 2011 is het verkennen van grenzen en het vaststellen van grenzen. "Schoonoord was lange tijd een vrijwel leeg gebied waar de nieuwe bewoners zelf de grenzen moesten stellen", licht de organisatie toe op het project. Dit thema heeft gezorgd voor bizarre kunstobjecten in de Schoonoordse natuur. Zo staat de wandelaar opeens oog in oog met bomen die elk moment lijken weg te rijden en houten Paaseilandbeelden. Zelfs volwassenen kunnen de natuurlijke schommels niet weerstaan. De exacte wandelroute is te vinden op de website van Natuurkunst Drenthe.

Ervaar de rust en tumult van de zee

Een echte oase van rust vind je aan de Vogelweg in Zeewolde. Hier ligt een oud landschapskunstwerk uit 1982 wat nog steeds in goede staat verkeert. Het kunstwerk met de naam Aardzee is een werk van Piet Slegers die de kracht van het water wilde uitbeelden. Dat is goed gelukt! "Als voetganger wordt je zigzaggend over schelpenpaadjes, de grootste luister van het polderlandschap onthuld", aldus VVV Zeewolde. Sleger gebruikt verdiepingen en ophogingen om de krachten van de zee te herinneren, die daar flink tekeer gingen. Dit is vooral een plek om stilletjes te genieten van de uitgestrekte omgeving en haar geschiedenis.

"Land Art leert je kijken, want overal staan verrassende kunstwerken verstopt"

Maak je eigen Land Art-kunstwerk

Zin om ook zelf eens je creativiteit de vrije lopen te laten? Dick en Ellen Lubbersen in Drenthe geven regelmatig verschillende workshops over landschapskunst. "Het is heerlijk om in de natuur en met de natuur bezig te zijn", vindt kunstenaar Dick. "Elk seizoen ben je weer afhankelijk van wat de natuur je geeft en dat is een uitdaging voor je creativiteit." Deelnemers aan de workshop leren alles over Land Art en gaan vervolgens zelf aan de slag in de omgeving om een 'eendagsvlieg' te maken. Dat is een kunstwerk dat heel snel weer vergaat. Op aanvraag worden de workshops op locatie gegeven, maar gewoonlijk is het in de omgeving van Emmen.

Foto 2. De mobiele bomen langs de wandelroute bij Schoonoord. Foto: Natuurkunst Drenthe.
Foto 3. Een houten Paaseiland op de hei bij Schoonoord. Foto: Natuurkunst Drenthe.
Foto 4. De zebra bomen op Landgoed Schovenhorst. Foto: Landgoed Schovenhorst.
Foto 5. Je kunt workshops volgen bij Atelier Helderrood. Foto: Atelier Helderrood.

Laatst gewijzigd: 2011-11-01 08:50:05 · Gepubliceerd: 2011-09-08 13:10:31 - 1384