1

Feest mee op het station!

Het NS Try Out Festival trapt af in Amersfoort met veel bezoekers.

FOAM Fotografiemuseum Reportage door
Foto 1. De band Monomania is geselecteerd als Serious Talent van 3FM. Foto: Annette van den Berg.

archief oud artikel 24 september 2011 Cultuur Amersfoort, Utrecht Op het station Amersfoort is het vrijdagmiddag al goed druk. De knallende live muziek rolt van de trappen af naar het perron en geeft iedere reiziger een warm onthaal. Een groot geel bord boven de ingang van het Centraal Station zegt het nog maar eens een keer: "Welkom op het NS Try Out Festival!"

In de grote hal van het station in Amersfoort treedt de band Monomania voor het eerst op tijdens het Try Out Festival. Onder de informatieborden met de laatste vertrektijden van treinen staat een groot podium met flinke boxen en deze jonge band die met veel passie hun muziek eruit gooit. Buiten op het stationsplein geven tegelijkertijd een paar dansers een demonstratie van hun flexibele kunsten, terwijl in de tent ernaast een paar Nintendo-medewerkers de nieuwste spelcomputers demonstreren in een nagebouwde huiskamer.

"Dit is de eerste keer dat we optreden in een stationshal. Het is heel tof!"

NS Festivaltalent

De band Monomania is geselecteerd door radio 3FM en is een kanshebber om de award NS Festivaltalent binnen te slepen. "Het voelt heel speciaal om geselecteerd te zijn door 3FM", zegt gitarist Pim. "Er doen nog drie bands mee, maar gisteravond waren wij de meest besproken band van het festival. Het is een toffe ervaring. In Amersfoort geven wij ons eerste optreden en we spelen vervolgens op de andere drie stations. Het is echt compleet anders dan in een café. Daar is het wat knusser, terwijl in een stationshal de mensen veel meer verspreid staan over de grote ruimte. Het is een beetje het formaat van een concertzaal. Je moet er dus echt staan als band zijnde." De winnaar van de talentenjacht wordt aan het einde van het Try Out festival bekendgemaakt. "Of we nou winnen of niet, we krijgen nu ontzettend veel aandacht en dat is altijd leuk voor een band." Via internet kan iedereen zijn stem uitbrengen op de genomineerde bandjes die allemaal op het festival optreden. Wie op Monomania stemt maakt kans op een intiem huiskamerconcert van de vier mannen.

Gamen in 3D

In de Nintendo-tent zitten een paar jongeren weggedoken in rode treinstoelen die voor de gelegenheid binnen staan. "Hier kunnen reizigers die moeten wachten op hun aansluiting wegzinken in de stoelen en de nieuwste computergames uitproberen", zegt een medewerker. Nintendo past goed bij treinreizigers vinden zij, want een Nintendo 3DS is compact en draadloos en kan dus makkelijk mee de trein in. Naast de rij treinstoelen is een complete huiskamer nagebootst waar spellen op de populaire spelcomputer Wii klaar staan om getest te worden. Ook wordt er door een professionele fotograaf workshops gegeven over 3D foto's maken. Een functie van de nieuwste spelcomputer. Daarnaast legt het team precies uit hoe 3D games in elkaar zitten en hoe ze gemaakt worden.

Hergebruik informatieborden

De muziek in de ontvangsthal speelt lekker door, maar aan de andere kant van het station wordt druk geknipt, geplakt en gesmolten. Een studententeam van vier creatieve opleidingen is bezig om oude NS informatieborden om te vormen tot duurzame producten. Terwijl een meisje staat te snijden in een lange plastic plaat, legt haar buurman net de laatste hand aan zijn beker en bijbehorende eetbord. Op de werkbank liggen postkaarten en andere ontwerpen die al gemaakt zijn uit de afgedankte infoborden en er hangt een groot suggestiebord waarop reizigers een hele lijst voorstellen hebben geschreven voor de overige platen. Van sneeuwschuiver tot haarknipjes! Je kunt het zo gek niet bedenken, of het staat op de lijst. Voor de studenten valt ook nog wat te winnen. Aan het einde van het festival maakt de Nederlandse Spoorwegen bekend wel ontwerp het winnende idee is. Dit product wordt vervolgens gemaakt uit de 17.000 informatieborden die jaarlijks overbodig raken. Dus help de studenten en doe ook een leuke suggestie!

De straat op

Het festival beperkt zich dit jaar niet alleen tot het station. Een groepje fotografieliefhebbers lopen de drukke stationshal uit, achter een professionale fotograaf van FOAM aan. Zij krijgen een workshop in straatfotografie. In en rond het station schieten ze foto's van de vele activiteiten die er gaande zijn en bespreken daarna het resultaat met elkaar. Ook stappen er een paar reizigers op de gratis OV-fiets om een flitsend ritje langs musea in Amersfoort te maken. Weggestopt in een stil hoekje staat een lange clown op stelten met een draaiorgeltje in zijn handen. Met zijn ene vrije hand maakt hij allerlei vormen met ballonnen, terwijl zijn vriendin op een miniscuul fietsje rondjes om hem heen fietst. Terwijl de middag weer ten einde loopt, en reizigers elkaar afwisselen, geeft een conducteur nog snel even het laatste reisadvies en een cd'tje van het festival mee om thuis nog even na te genieten.

Foto 2. Welkom op het NS Try Out Festival in Amersfoort. Foto: Annette van den Berg.
Foto 3. De band Monomania geeft haar eerste optreden van het festival. Foto: Annette van den Berg.
Foto 4. Probeer de nieuwste spelcomputers bij de Nintendo-stand. Foto: Annette van den Berg.
Foto 5. Creatief hergebruik van oude NS informatieborden. Doe ook een suggestie! Foto: Annette van den Berg.
Foto 6. Denk zelf ook mee met de creatieve workshops die gegeven op het station. Foto: Annette van den Berg.
Foto 7. In een standje op het plein voor het station worden dansdemonstraties gegeven. Foto: Annette van den Berg.

Laatst gewijzigd: 2011-09-28 07:41:35 · Gepubliceerd: 24 september 2011 - 585

Activiteiten Foam Fotografiemuseum

Nu te bezoeken

Dialect - Felipe Romero Beltrán


Foam presenteert met trots de solotentoonstelling van Felipe Romero Beltrán. Dialect geeft het leven van een groep Marokkaanse migranten weer die in afwachting zijn van een verblijfsvergunning na...

Foam Talent 2024-2025


Foam presenteert met trots het werk van 20 visionaire kunstenaars in de groepstentoonstelling Talent 2024-2025. De tentoonstelling toont werk in een nieuwe en gedurfde richting binnen de wereld van...

GIGA - Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik


In een drietal videos werpt het kunstenaarsduo Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik een blik op de hedendaagse ontwikkelingen en gevaren van radicalisering in de online omgeving en via sociale media.

Binnen enkele weken te bezoeken

Rebels - Janette Beckman


De tentoonstelling Rebels is het eerste grootschalige retrospectief van iconisch punk- en hiphopfotograaf Janette Beckman. Gedurende de afgelopen 40 jaar heeft ze underground-bewegingen...