Bedankt Beatrix!

Kastelen |  
Redactioneel door

Rondje langs bij de Nederlandse paleizen

31 januari 2013 Cultuur Koningin Beatrix houdt er mee op. Na 33 jaar op de troon geeft ze het stokje door aan haar zoon Willem-Alexander. Vanaf 30 april 2013 hebben we geen koningin meer, maar een koning. DagjeWeg.NL viert dit feestje mee en blikt terug op het leven van Beatrix met een paar koninklijke uitstapjes. Waar woonden haar ouders? Hoe zag haar werkplek eruit? Vind het antwoord op deze vragen in alle Nederlandse paleizen.

De ouders van Bea

Baarn - Vanaf 1937 tot hun dood woonden de vader en moeder van koningin Beatrix, prinses Juliana en prins Bernhard, op Paleis Soestdijk. Daarna mocht het publiek een kijkje nemen in het koninklijke leven. Vanaf 2010 is het paleis even dicht geweest, maar nu kun je op vrijdag, zaterdag en zondag weer een koninklijk rondje maken. Samen met een gids loop je langs de officiële vertrekken en ook langs wat privékamers. Die zijn sinds het overlijden van prins Bernhard wel helemaal leeg, maar wat filmbeelden maken dat weer goed. Als het lekker weer is, kun je ook wandelen door het paleispark. Dwaal urenlang door de groene weiden en ontdek prachtige bloemen en planten.
Toegangsprijzen: € 13,50 voor volwassenen en € 10,- voor kinderen.

De zus van Bea

Apeldoorn - Paleis het Loo is al sinds 1684 in het bezit van de Oranjes. De laatste bewoner van het paleis is prinses Margriet, de zus van koningin Beatrix. Na een spectaculaire restauratie zijn het paleis en de tuinen opengesteld voor publiek. De vertrekken in het paleis laten zien hoe de Oranjes hier driehonderd jaar hebben gewoond. Elke kamer is een kunstwerk op zich met de mooiste meubelen en prachtige tapijten aan de muur. Even een frisse neus halen, doe je in het prachtige park, met romantische paviljoens, vijvers, waterlopen en bossen.
Toegangsprijzen: € 14,50 voor volwassenen en € 5,- voor kinderen.

Het kantoor van Bea

Amsterdam - Koningin Beatrix woont in Den Haag, maar werken deed ze altijd graag in het Paleis op de Dam. Ook werd het Paleis op de Dam gebruikt als gastenverblijf voor staatshoofden tijdens een staatsbezoek. Als de koningin het paleis niet gebruikt, en dat is dus bijna het hele jaar, dan kan iedereen een kijkje nemen in dit ‘kantoor’. Bezoekers wandelen op de eerste verdieping door de imposante Burgerzaal, het Burgermeestersvertrek, de Schepenzaal en de Vroedschapskamer. Erg bijzonder zijn de meubels van koning Lodewijk Napoleon. Die zijn na zijn vertrek achtergebleven in het paleis.
Toegangsprijzen: € 10,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.

De troon van Bea

Den Haag - Op de derde dinsdag van september leest koningin Beatrix vanaf haar troon de troonrede voor. Die dag zit de Ridderzaal bomvol. Maar zodra Prinsjesdag weer voorbij is, is de Ridderzaal weer toegankelijk voor iedereen. Bezoekerscentrum ProDemos organiseert rondleidingen, die in de kelder van de Ridderzaal beginnen met een film over de geschiedenis van de locatie. Na de film breng je een bezoekje aan de Ridderzaal en/of de Eerste en Tweede Kamer. Zo kun je precies zien waar de leden van het koninklijk huis, de hofhouding, de ministers en de leden van de Eerste en Tweede Kamer op Prinsjesdag zitten.
Toegangsprijzen: € 5,- voor volwassenen en kinderen.

Altijd al een prins of prinses willen worden? Speel dan je eigen sprookje in een kasteel!

Laatst gewijzigd: 2013-04-17 14:25:56 · Gepubliceerd: 2012-01-30 09:28:47 - 890