Voor even achter tralies

Het spannende verleden van een gevangenis

Museum de Gevangenpoort Nieuws door

archief oud artikel 30 november 2012 Geschiedenis Met de hoge muren, tralies en grote hekken imponeren gevangenissen de mensen buiten en de gevangenen binnen. Een hele wereld, los van de maatschappij, draait hier dag in, dag uit door. Behalve in een aantal gevangenissen waar geen criminelen meer zitten. Maar kijk eens goed, achter de tralies, en ontdek dat het verleden hier nog steeds leeft.

Een beetje spannend is het wel, een kijkje achter de gevangenismuren. Toch zijn de meeste mensen wel benieuwd naar het leven van gevangenen en komen ze maar wat graag kijken. In Museum de Gevangenpoort bijvoorbeeld. Dit voormalige gevangenhuis in Den Haag kent een lange, gruwelijke geschiedenis. Al in de vijftiende eeuw wachtten hier gevangenen op hun vonnis. Geen gemakkelijke periode, want in de Examineerkamer onderwierpen de Heren van Holland hen aan een stevig verhoor. Niet genoeg gezegd? Dan wachtte er een ondervraging in de Pijnkamer. De ongelukkigen sliepen hun laatste nacht voor de doodstraf in de Treurkamer, waar eventueel een Galgenmaal klaar stond. Gelukkig zijn de tijden veranderd en zijn de beenblokken, brandijzers en beulzwaarden slechts een tastbare herinnering. De Gevangenpoort met indrukwekkende collectie is onder leiding van een gids te bezoeken.

Museum de Gevangenpoort.
Open van dinsdag tot en met zondag, met ieder uur een rondleiding.
Toegang: € 7,50 voor volwassenen en € 5,50 voor kinderen.

Gevangenismuseum

Het is geen echte gevangenis, maar je kunt er wel achter de tralies kijken. Het Gevangenismuseum in Veenhuizen bestaat eigenlijk al sinds 1975, toen het eerste museum opende. Sindsdien is de collectie steeds groter geworden en krijgen bezoekers de kans om het gevangenisleven en alles wat daarbij hoort van dichtbij te bekijken. Wie staat er aan de schandpaal? En wie maakt een ritje in de Boevenbus? Ook mag je gerust even in een cel zitten... Een spannend en leerzaam uitje!

Gevangenismuseum Veenhuizen.
Open van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Toegang: € 7,20 voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 30 november 2012 - 620