Concert Cantabilé en Neva in de Stevenskerk te Nijmegen

Stevenskerk in Nijmegen |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Slavische en Byzantijnse muziek, Russische volksliederen en kerkmuziek

21 december 2012 Cultuur Nijmegen, Gelderland Zaterdagmiddag 29 december 2012 om 15:00 uur geven het Vocaal Mannen Ensemble Cantabilé uit Horssen en het Neva Ensemble uit Sint Petersburg gezamenlijk een bijzonder concert in de Stevenskerk te Nijmegen. Een avond gevuld met Slavische en Byzantijnse muziek, Russische volksliederen en kerkmuziek.

Het Neva Ensemble begon 20 jaar geleden met enkele concerten in Nederland. De belangstelling was veel groter dan verwacht en men besloot nog een jaar terug te komen. Inmiddels bleken er zoveel liefhebbers voor de Slavische en Byzantijnse muziek en de Russische volksliederen te zijn dat de jaarlijkse concertreeks in Nederland werd voortgezet en het optreden van dit unieke ensemble niet meer weg te denken is. Het Neva Ensemble is een klein koor van 5 personen: 2 vrouwen en 3 mannen. Irina Shasheva, sopraan Ekaterina Alabina, mezzosopraan Vladimir Matygulin, countertenor en dirigent Dmitri Taneev, bariton Andrey Kurilov, profundo bas.

Russische kerkmuziek

Het Neva Ensemble is gespecialiseerd in het zingen van Russische kerkmuziek. Daarnaast wordt dit repertoire aangevuld met beroemde liederen uit de folklore van het land en een licht klassiek repertoire. Alle leden van het ensemble hebben een professionele zangopleiding aan het conservatorium; als zanggroep heeft het zich een techniek eigen gemaakt, die uitmunt in vocaal evenwicht. De eigen interpretatie van de Slavisch-Russische muziek wordt dan ook overal zeer gewaardeerd.

Cantabilé

Het Vocaal Mannen Ensemble Cantabilé bestaat sinds 1997. Het koor bestaat uit 20 leden: 6 eerste tenoren, 5 tweede tenoren, 4 eerste bassen en 5 tweede bassen. De leden zijn afkomstig uit Druten, Uden, Nijmegen, Wijchen, Horssen, Beneden-Leeuwen, Balgoy, Bergharen, Dreumel, Grave en Nistelrode. Cantabilé zingt vele bekende en minder bekende liederen uit alle landen en in alle talen met een voorliefde voor Russische volksliederen en licht klassieke en romantische liederen. De meeste liederen worden a capella gezongen. Enkele liederen worden op de piano begeleid door André van Dijk. André van Dijk (1959) is sinds 2000 de dirigent van Cantabilé. Na de middelbare school volgde hij zijn muziekopleiding aan het Utrechts Conservatorium, het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Hij studeerde in 1983 af met als hoofdvakken: orgel, piano, koordirectie en kerkmuziek. Later ook nog schoolmuziek. Hij is werkzaam als muziekdocent aan het Pax Christi College te Druten en op verschillende plaatsen als dirigent/organist.

Concert Stevenskerk

Ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van Cantabilé hebben zij het Neva Ensemble gevraagd of zij bereid waren als hun gasten op te treden en een tweetal bijzondere concerten in de regio te geven. Dit hadden ze ook bij hun tienjarig jubileum gedaan, hetgeen zeer geslaagd was met lovende recensies in de pers. Gezien de herkomst van hun leden kozen ze voor de beide uitersten namelijk Dreumel en Nijmegen. De uitvoering in de St. Barbara kerk in Dreumel was op 16 november 2012 een groot succes. De vele toehoorders (ruim 250) hebben genoten van een prachtig concert. Ook nu in de Stevenskerk zullen de ensembles naast de eigen programma’s ook een aantal nummers samen zingen. Aria’s uit opera’s waarbij Cantabilé de sopraan van Neva begeleidt. Alles onder de leiding van dirigent André van Dijk.

Bezoekersinformatie


Stevenskerk, St. Stevenskerkhof 62, Nijmegen.
Zaterdag 29 december 2012.
Aanvang: 15:00 uur.
Entree: € 12,-.

Kassa kerk geopend vanaf 14:30 uur tot aanvang concert. Kaarten reserveren: info@stevenskerk.nl o.v.v. uw naam, datum concert, aantal kaarten of telefonisch via 024 360 47 10.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2012-12-21 14:11:40 - 308