Verzetsheld in het museum

Bankier van het verzet: Walraven van Hall

Nationaal Monument Kamp Vught Nieuws door

archief oud artikel 1 februari 2013 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Walraven van Hall kwam uit een bankiersfamilie, maar koos voor het wilde leven op de grote vaart. Totdat hij, door oogproblemen, niet meer de zee op kon en alsnog bankier werd. Een carrièreswitch die hem uiteindelijk een grote verzetsheld maakte. Het hele spannende levensverhaal van Wally van Hall, bankier van het verzet, lees je in Nationaal Monument Kamp Vught.

Nationaal Monument Kamp Vught presenteert na het Verzetsmuseum de expositie Wally van Hall: bankier van het verzet. Een boeiend verhaal over één van de grootste verzetshelden van Nederland. Walraven (Wally) van Hall was namelijk de leider van het Nationaal Steunfonds (NSF), ook wel de financierder van het verzet genoemd. Deze pot met geld, waar eerst de vrouwen van zeelui steun van kregen, ging naar illegale kranten, de persoonsbewijzencentrale, het verzet, onderduikers en duizenden gezinnen in financiële moeilijkheden.

Wisseltruc

Door een slimme wisseltruc met echte en vervalste schatkistpapieren van De Nederlandsche Bank haalde Wally van Hall voor 51 miljoen gulden uit de kluis. In totaal wist hij ruim 106 miljoen gulden te 'ritselen'. Hoe dat allemaal ging is te zien in de expositie in Nationaal Monument Kamp Vught. Helaas werd van Hall, alias Van Tuyl, Barends, oom Piet en de Olieman, op 12 februari 1945 in Haarlem gefusilleerd.

Monument

Op het Amsterdamse Frederiksplein, schuin tegenover de Nederlandsche Bank (NB), staat een omgevallen boom van brons, ontworpen door de Spaanse kunstenaar Fernando Sanchez Castillo. Iedereen kan zitten op deze 'gevallen held', symbool voor Wally van Hall, bankier van het verzet.

Leer meer over de oorlog en het verzet in het Rotterdamse OorlogsVerzetsMuseum.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 1 februari 2013 - 373