1

Oudste stoomgemaal nu open!

Woudagemaal is het oudste stoomgemaal ter wereld

Ir. D.F. Woudagemaal Nieuws door

archief oud artikel 2 februari 2013 Cultuur Lemmer, Friesland Een aantal keren per jaar gaat de vlam erin en draait het Woudagemaal in Lemmer op volle toeren. Het grootste, nog werkende, stoomgemaal ter wereld pompt sinds donderdag weer naar hartenlust. Bezoekers zijn van harte welkom om binnen in het gemaal te komen kijken én luisteren!

Het Woudagemaal in Lemmer doet sinds donderdag 31 januari weer zijn vertrouwde werk. Door de hoge waterstand en de verwachte regenval is besloten het gemaal aan te zetten. Voor publiek hartstikke leuk, want dit is een indrukwekkend schouwspel! Waarschijnlijk blijft het gemaal een dag of drie tot vijf open voor bezoek, maar actuele gegevens zijn te vinden op de website.

Ook het bezoekerscentrum van het Woudagemaal is sinds dit weekend weer. Een 3D-film en een speurtocht en de avonturen van Jelle Terpstra, de hoofdmachinist van het gemaal, laten hier zien wanneer een gemaal nou echt nodig is.

Droge voeten

De Friese sloten, vaarten en kanalen worden goed in de gaten gehouden. Soms moet er water in, soms moet er water uit. Sluizen, gemalen, stuwen en dijken houden het water op peil. Het Woudagemaal is onderdeel van dit systeem en zorgt bij een hoge waterstand nog steeds voor droge voeten.

UNESCO

Het stoomgemaal is gemaakt in 1920 en is het grootste en enige werkende stoomgemaal ter wereld. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Woudagemaal is het grootste en enige werkende stoomgemaal ter wereld

Laatst gewijzigd: 2019-03-11 11:17:31 · Gepubliceerd: 2 februari 2013 - 270