Probeer een 18e eeuwse pruik

Museum het Valkhof - In de voetsporen van keizers en Romeinse soldaten |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Museum Het Valkhof gaat terug naar de 18e eeuw

17 februari 2013 Geschiedenis Nijmegen, Gelderland Benieuwd hoe de mode van de 18e eeuw je zou staan? In de Pronkkamer van Museum Het Valkhof in Nijmegen mag iedereen een pruik opzetten en met een 18e-eeuwse rok rond paraderen. Of een spelletje spelen uit die tijd. Het hoort allemaal bij de nieuwe tentoonstelling Uit de plooi. De 18e eeuw in beweging.

De 18e eeuw wordt ook wel de vergeten eeuw genoemd. Iedereen kent de 17e eeuw wel, beroemd als de Gouden Eeuw, waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden grote voorspoed kende. Maar het was pas in de eeuw daarna dat de economische groei zich verplaatste naar het platteland en naar het oosten van het land. Museum Het Valkhof laat met de nieuwe tentoonstelling Uit de plooi. De 18e eeuw in beweging zien wat deze eeuw ons Nederlanders bracht. Wist je dat het samen koffie of thee drinken uit die eeuw stamt? En dat de burgers toen al om een democratie vroegen en eigenlijk de basis legden voor de revolutie? Alles uit deze boeiende, roerende tijden keert terug naar het heden in Museum Het Valkhof.

Wat is er te zien?

Bezoekers mogen in het museum op bezoek in een rijk versierd huis en zich vergapen aan de extravagante kleding uit die tijd. Leuk voor de kinderen is het 18e-eeuwse poppenhuis, wat te zien is in één van de vitrines. De tentoonstelling is onderverdeeld in verschillende thema's, zodat de hele 18e eeuw aan bod komt. Van de politiek en de wetenschap tot het dagelijks leven in een 18e-eeuws huisgezin.

Pruik op in de Pronkkamer

Bezoekers van Uit de plooi. De 18e eeuw in beweging in Museum Het Valkhof krijgen veel informatie over de 18e eeuw en het leven wat de mensen toen leidden. Maar hoe was het leven nou echt? In de Pronkkamer ondervinden ze het zelf een klein beetje aan de lijve. Iedereen mag namelijk een echte 18e-eeuwse rok aantrekken en daarbij ook een typische pruik uit die tijd opzetten. Hoe zou dat staan? In de Pronkkamer kun je ook een knipwerkje maken, een wensbrief schrijven of een spelletje spelen.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2013-02-15 14:05:22 - 815