1

Nostalgisch dagje uit

Met de trein terug naar toen

Reizen met de Museumstoomtram Nieuws door

archief oud artikel 21 april 2013 Geschiedenis Met alle flitsende ontwikkelingen van de moderne tijd lijkt het alsof de tijd vroeger stilstond. Maar ook toen gebeurde er heel veel! Treinen gingen rijden, nieuwe ambachten ontdekt en nieuwe spelletjes bedacht. Ontdek het allemaal tijdens een nostalgisch dagje weg!

Treinen stomen voorbij

De komst van de trein is een hoogtepunt in de geschiedenis. Voor het eerst kon iedereen een langere afstand afleggen, zonder daar zelf moeite voor te doen. Een stukje van deze tijd is bewaard gebleven, in Hoorn en op de Veluwe. Stap in Bello of één van de andere stoomlocomotieven van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en reis als in oude tijden over het West-Friese platteland. In de houten rijtuigen converseert u genoeglijk met uw gezelschap en onderweg is er wellicht tijd voor een ouderwetse versnapering.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Ook op de Veluwe stoomt de trein nog als vanouds voorbij. Historische stoomlocomotieven van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij vertrekken vanuit Apeldoorn en tuffen via Beekbergen, Loenen, Eerbeek naar het eindpunt Dieren. Een heerlijk ritje, ook te combineren met een boottocht over de IJssel.

Leven als Groningse boeren

In Openluchtmuseum Het Hoogeland heeft de tijd stilgestaan. Kinderen luieren in een warme bedstee, ouders gluren even in een woonkamer. Het lijkt net alsof de Groningse bewoners van de huizen even weg zijn geslopen. Hoe hun leven vroeger was wordt duidelijk in het openluchtmuseum waar onder meer een woning van een dagloner, de werkplaats van een schilder, een schoolgebouw en een café staan. Voor kinderen is er van alles te doen: kleuren in een oud schoolbankje, of een leuke speurtocht over het terrein bijvoorbeeld.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 21 april 2013 - 868