Top 10 leukste achtbanen

De langste, de snelste en de spannendste achtbanen!

Attractieparken Redactioneel door
Foto 1. Plons in het water in de Vliegende Hollander. Foto: De Efteling © Marijn de Wijs Photography

2 augustus 2023 Toerisme Landelijk Van een korte tot een lange rit, van een achtbaan in het water tot een achtbaan tussen de bomen en van een sprookjesachtige coaster tot eentje waar je kippenvel van krijgt. DagjeWeg.NL zet de Top 10 leukste achtbanen voor je op een rij, op willekeurige volgorde. Welke achtbaan in Nederland of vlak over de grens moet volgens jou op nummer één staan?

1. De meest originele achtbaan

Sevenum, Limburg - Toverland heeft veel spannende achtbanen, maar deze valt wel erg op. Bij de meeste achtbanen zit je in een karretje, met een grote beugel om je heen. Maar bij de Booster Bike in Toverland is dat niet het geval. Hier zit je voorover gebogen op een motor, die met 73 kilometer per uur wordt afgeschoten! De achtbaan is bijna 600 meter lang en 15 meter hoog.

Foto 2. Sjees over de achtbaan alsof je op een motor ligt in de Booster Bike. Foto: Attractiepark Toverland © Kris Van de Sande

2. De hoogste achtbaan

Biddinghuizen, Flevoland - Alleen echte waaghalzen durven in deze achtbaan. De Goliath in Walibi Holland is inmiddels een echte klassieker - en met recht. Het hoogste punt van de eerste helling is spectaculair en bijna 47 meter hoog. Daarna stort je naar beneden in een hoek van 70 graden en race je bijna horizontaal langs de grond. Je hebt in deze achtbaan ook geen beschermingsbeugel over je hoofd heen, maar alleen tegen je buik aan. Daardoor krijg je soms het gevoel alsof je bijna uit het karretje valt. De achtbaan is 1214 meter lang en haalt een snelheid van 106 kilometer per uur.

Foto 3. Durf je in de Goliath, de hoogste achtbaan van Nederland? Foto: Redactie DagjeWeg.NL

3. De snelste achtbaan

Keulen, Duitsland - Deze achtbaan gaat zó snel dat je ervan gaat kwijlen. Taron in Phantasialand is één van de snelste achtbanen ter wereld, met vliegensvlugge bochten en schijnbewegingen en twee lanceringen. Ja, dat lees je goed: lanceringen. Net als je denkt dat het niet sneller kan, word je tijdens de rit als een katapult gelanceerd met een power boost waardoor je nóg sneller gaat. Een rit waar je absoluut eventjes van moet bijkomen.

Foto 4. De snelste achtbaan ligt net over de grens in Duitsland: de Taron. Foto: Phantasialand

4. De achtbaan in het donker

Kaatsheuvel, Noord-Brabant - Misschien een omstreden keuze, maar soms kunnen zelfs de meest spectaculaire nieuwe aanwinsten niet op tegen klassiekers van weleer. De Vogel Rok in De Efteling is zo'n klassieker. Een snelle rit die niet over de kop gaat, maar die je wel helemaal gedesoriënteerd achterlaat. Met een sneltreinvaart sjees je door het duister heen, als een vogel die door een grot suist. Op wat lichteffecten na zie je in deze achtbaan he-le-maal niets. Durf jij je handen in de lucht te steken tijdens de rit?

Foto 5. De grote vogel verwelkomt je buiten. Foto: De Efteling

5. De achtbaan van hout

Sevenum, Limburg - De langste, hoogste en snelste houten achtbaan van de Benelux staat in Limburg. Of beter gezegd: in het Ithaka-gebied van Toverland. Je waant je hier voor eventjes in het oude Griekenland. De strijdwagens van Troy trekken je met een snelheid tot wel 90 kilometer per uur over een gigantische constructie van 35 meter hoog en ruim een kilometer lang. Af en toe hoor je een kraakje, maar geen zorgen, dat hoort erbij!

Foto 6. Troy, de snelste en langste houten achtbaan van de Benelux. Foto: Attractiepark Toverland

6. De achtbaan in het water

Kaatsheuvel, Noord-Brabant - De achtbaan De Vliegende Hollander is sinds zijn komst in De Efteling één van de populairste attracties in het park geworden. De beleving begint al in de wachtrij, waar je je in een piratenhaven waant. Het begint gezellig in een kroeg, maar de sfeer wordt steeds grimmiger. Voor je het weet zit je in een piratenschip en vaar je de haven uit. Een paar seconden later kom je terecht in een donkere zee vol mist en gespook. Aah, het is de vloek van De Vliegende Hollander! De rit eindigt met een spectaculaire plons.

Foto 7. Plons in het water in de Vliegende Hollander. Foto: De Efteling © Marijn de Wijs Photography

7. De stilste achtbaan

Den Haag, Zuid-Holland - Bijna moeilijk om te geloven, maar de achtbaan Formule X in Drievliet maakt vrijwel geen geluid. Hij is zelfs ooit uitgeroepen tot 'stilste achtbaan van de wereld'. En dat is bijzonder, want de achtbaan gaat binnen 2 seconden wel 70 kilometer per uur. De achtbaan heeft geen lift met kettingen en heeft speciale wielen met dempende bekleding, waardoor je niet het gerammel hoort zoals je dat bij andere rollercoasters hebt. Helemaal vet: op sommige stukken van de rit lijk je bijna gewichtsloos te zijn.

Foto 8. Behalve het gegil hoor je in de Formule X bijna niks. Foto: Familiepark Drievliet

8. De achtbaan met de mooiste loopings

Slagharen, Overijssel - Een must voor elke goede achtbaan: een spectaculaire looping. De achtbaan Gold Rush in Attractiepark Slagharen begint al met een halve looping achteruit. Laat je niet voor de gek houden: dit is slechts een aanloopje voor de rest van de rit, waar je nog eens twee keer over de kop gaat én drie keer wordt gelanceerd zodat je nóg sneller gaat. De achtbaan is 33 meter hoog en gaat in een paar seconden van 0 naar 95 kilometer per uur.

Foto 9. Ga over de kop in achtbaan Gold Rush. Foto: Attractiepark Slagharen

9. De achtbaan die je zelf bestuurt

Wassenaar, Zuid-Holland - Wild Wings in Duinrell is niet zozeer een traditionele achtbaan, maar eerder een combinatie van meerdere thrill rides. Stap in deze attractie in een kunstvliegtuigje in plaats van een karretje en suis op 22 meter hoogte mee met de zweefvlucht. Of bestuur zelf je vliegtuigje met rolls! Hiermee gooi je je vliegtuigje over de kop, zo vaak als je zelf wilt. Je hebt dus zelf in de hand hoe extreem de rit wordt. In één rit kun je jezelf meer dan 100 keer over de kop gooien!

Foto 10. Kies zelf hoe vaak je over de kop gaat in de Wild Wings. Foto: Duinrell

10. De engste achtbaan

Kaatsheuvel, Noord-Brabant - Voor een ritje in de achtbaan is hoogtevrees natuurlijk niet zo handig, maar met 'niet naar beneden kijken' kom je vaak toch nog een heel eind. In de dive coaster Baron 1898 in De Efteling is dat geen optie. Je kukelt hier namelijk zonder pardon over het randje, kaarsrecht naar beneden. Wanneer je langzaam naar boven wordt getakeld, vraag je je al af waarom je dit ook alweer bent ingestapt. Even diep ademhalen voor je de 37,5 meter diepe afrond in stort. Zo een donkere mijnschacht in! Wie durft?

Foto 11. Het is gillen geblazen in Baron 1898! Foto: De Efteling

Dit vind je ook leuk

Foto 12. Houd je van een beetje snelheid? Stap in de Taron in Phantasialand. Foto: Phantasialand

Laatst gewijzigd: 2023-08-02 09:46:17 · Gepubliceerd: 2013-05-29 09:44:43 - 30597