Prinsjesdag! Goede reden voor een dagje Den Haag

Hoedjes kijken, bootje varen of naar de kindertroonrede

Tips voor een dagje uit Den Haag Nieuws door
Foto 1. Spot voor de laatste keer de Gouden Koets, voordat hij een tijd lang uit het straatbeeld verdwijnt. Foto: Den Haag Marketing/Jurjen Drenth

archief oud artikel 14 september 2015 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland Prinsjesdag 2015 trekt altijd veel kijkcijfers op televisie, maar het is natuurlijk net zo leuk om zelf naar Den Haag te gaan en de sfeer te proeven. Sluit aan bij de menigte om de Gouden Koets voorbij te zien trekken of bekijk de balkonscène bij paleis Noordeinde. Het hoogtepunt in het politieke jaar valt goed te combineren met een leuk uitstapje. Bezoek Den Haag tijdens Prinsjesdag!

Politieke hart

Altijd al een kijkje willen nemen in het politieke hart van ons land? ProDemos neemt je mee de Tweede Kamer in! Of gluur binnen in de Ridderzaal of in de Eerste Kamer! Elke zaterdag is er een speciale rondleiding voor kinderen.

Dol op de maffe en modieuze hoeden die elk jaar weer gedragen worden tijdens Prinsjesdag? Bezoek vanaf 20 september de expositie Hoedjesdag in Museum de Kantfabriek. In Andijk kun je tot en met september nog terecht in Hoedenmuseum Zet 'm Op.

Den Haag vanaf het water

Geen zin om in de rij te staan bij het Binnenhof? Vlucht dan het water op! Bekijk de hofstad eens van een andere kant en stap aan boord van De Ooievaart. Laat je meevoeren door de Haagse grachten en wie weet spot je de Gouden Koets wel vanaf het water. De open boten van De Ooievaart komen op de mooiste plekken van Den Haag en een gids vertelt onderweg verhalen van Den Haag in het verleden en heden.

Zoek je iets meer vertier? Op het Malieveld geniet je de hele dag van de traditionele Haagse Kermis.

Madurodam

Nijpende kwesties en crisisberaden schrompelen ineen als je Madurodam binnenkomt. In deze miniwereld ontdek je het Binnenhof in het klein. Het politieke centrum verandert in een poppenhuis. Leuk om een bezoekje aan Madurodam brengen als je kinderen bij je hebt (of als je zelf benieuwd bent!).

Prinsjesdag voor kinderen

Tijdens het Vier Dagen Feest, van zaterdag 12 tot en met dinsdag 15 september, zijn er leuke activiteiten rondom Prinsjesdag te beleven: minicolleges over uiteenlopende zaken zoals kunst, geschiedenis, politiek en mode in Hotel des Indes, het Haags Historisch Museum en de Ridderzaal. Bezoek het Prinsjesfestival met onder meer de PrinsjesHatwalk met Victoria Koblenko en het Prinsjescabaret. Ga shoppen en flaneren in de binnenstad: er is straattheater en overal zie je koninklijk versierde etalages. Op Prinsjesdag zelf kunnen kinderen terecht in de Koninklijke Schouwburg, voor leuke kindertroonredes, politcoloco, hoedjes maken, prinsjesdagbingo en op de foto op de koningstroon.

Bezoek de Oranjezaal

Voorafgaand aan de grote renovatie van Paleis Huis ten Bosch, gaat de Oranjezaal twee maanden open voor publiek. Grijp je kans en bezoek deze indrukwekkende ontvangstzaal, waar elk stukje muur beschilderd is met gebeurtenissen uit het leven van stadhouder Frederik-Hendrik. Het is een unieke kans om hier binnen te gluren, maar wees er snel bij, want in totaal kunnen er maar 30.000 mensen naar binnen. Lees meer over de openstelling! Er zijn vanaf maandag 14 september 8.00 uur weer gratis kaarten te bestellen voor de periode 28 september tot en met 4 oktober 2015. Tickets zijn alleen online te boeken op Bezoek de Oranjezaal.nl.

Foto 2. Rondleiding voor kinderen door het Binnenhof. Foto: Pro Demos
Foto 3. Traditionele kermis op het Malieveld. Foto: Haagse Kermis
Foto 4. Ook met Google Streetview kun je binnen kijken in de Oranjezaal, maar in het echt is het natuurlijk veel mooier! Beeld: Google Streetview
Foto 5. De Gouden Koets in vol ornaat. Foto: Koninklijk Staldepartement
Foto 6. Luister naar de Kindertroonrede of maak je eigen hoedje in de Koninklijke Schouwburg. Foto: Vier Dagen Feest Den Haag

Laatst gewijzigd: 2015-09-11 10:23:14 · Gepubliceerd: 14 september 2015 - 652