Duurzaam uitje? Dit zijn de leukste tips!

Duurzame uitstapjes en vakantieplekken | Redactioneel door

Eten, spelen en vakantie vieren met een goed gevoel

13 januari 2015 Trends Landelijk Zin in een leuk uitstapje, maar wel met aandacht voor natuur en duurzaamheid? DagjeWeg.NL zet op een rijtje waar je met een gerust hart kunt eten, spelen en vakantie vieren. Dubbel genieten dus!

Foto 1. De trikke is het alternatief voor een solex. Milieuvriendelijk toeren door het Groene Hart! Foto: Kameryck

Actief bezig, goed voor het milieu

CROSSEN - Dit is crossen op z'n best: bij crosspark eeXparc rijd je binnen én buiten perfecte tracks. Of je nou voor het eerst komt of een expert bent, het plezier in crossen staat voorop! Voel de vrijheid als je op één van de fluisterstille e-bikes zit. Omdat de bikes op groene energie rijden, is een uitje hier compleet milieuvriendelijk.

GROENE HART - Zin in een mooie toertocht? Probeer bij Kameryck de trikke eens, het alternatief van een solex. Een trikke is een elektrische driewieler, milieuvriendelijk, ontspannend en een leuke uitdaging. Maak een geruisloze tocht door het Groene Hart, in combinatie met bijvoorbeeld een lunch of een barbecue.

WATERSPORT - Een groepsuitje is super duurzaam bij Amstelsport in Amsterdam: roeien, kanoën, vlot bouwen of de nieuwste sensatie 'skiken'. Amstelsport is onderdeel van SION: Sport Instructie en Organisatie Nederland en dat staat garant voor veilig, verantwoord, duurzaam en milieubewust sporten. Er is een groot aanbod activiteiten rondom 'health' en 'adventure'.

Natuurlijk spelen en zwemmen

ZONNEPANELEN - In openluchtzwembad De Doetse Kom in Giessenburg zwem je in water dat opgewarmd is door zonnepanelen. Er zijn er maar liefst 120 in gebruik. 's Nachts wordt het bad afgedekt met grote dekens, zodat het water niet teveel afkoelt. Het zwembad is in de winter gesloten, maar onthoud dit zwembad als tip voor als het mooier weer is!

DUURZAAM HOUT - In Provinciaal Domein de Averegten kun je heerlijk wandelen, maar ook 'duurzaam spelen'. Er is alle ruimte voor kinderen om te spelen en te ontdekken. De klimtoestellen zijn gemaakt van duurzaam hout. De natuurlijke groei van het hout is gerespecteerd. Dat voelt pas goed! Ook zijn er dierenweides en natuurspeelplekken.

ECO TOUR - Stichting SIOE organiseert sport- en spelactiviteiten en kampen voor kinderen. Hun meest duurzame activiteit is de Eco Tour, een leerzame boottocht. De roei- en zeilboot Merlan heeft zonnepanelen, zodat de boot ook op zonne-energie kan varen. Onderweg leren de kinderen over lekker en gezond eten, en daarna wordt er gekookt op een kampvuur.

MILIEU - Het Ecoscope in het Zeeuwse Renesse noemt zichzelf een 'activiteitencentrum over natuur en milieu'. Er zijn verschillende 'doe-opstellingen' en computerspellen. Op deze manier leer je op een speelse manier hoe mensen invloed hebben op de natuur. In de tuin van Ecoscope zijn veel inheemse planten en dieren.

Bewust dineren

SEIZOENSGROENTE - Duurzaam en biologisch eten doe je bij het Pakhuis in Groningen. Hier krijg je duurzaam vlees en seizoensgroenten. De kaart wisselt elk seizoen. Dat duurzaamheid en goedkoop eten prima samen gaan, bewijst dit leuke restaurant. Voor nog geen 25 euro geniet je hier van drie smakelijke gangen. Een studentenhap werk je al voor zeven euro vijftig naar binnen. Er kan ook gedanst worden en in het Pakhuis zijn regelmatig culturele activiteiten.

SCHARREL - Lekker smikkelen in een nostalgische sfeer doe je in Pannenkoekenrestaurant 't Hoogstraatje in Nijmegen. 't Hoogstraatje probeert het milieu te sparen en maakt daarom gebruik van eco-producten en scharreleieren. Dat smaakt dubbel zo lekker!

VEGETARISCH - Eten bij restaurant Gember betekent: bewust, verantwoord en duurzaam dineren. De maaltijd die je hier bestelt is vegetarisch, maar je kunt er ook een bijpassend vlees- of visgerecht bij bestellen. Gember is erg creatief met groente: gebakken pastinaak met zwarte knoflook, of gestoofde witloofjes.

Dol op duurzaam?

Lees dan hier welk biologisch restaurant of terrasje je zeker eens moet proberen!

Duurzaam op vakantie

ZONNE-ENERGIE - Weekendje weg? Dat doe je op een milieuvriendelijke manier in het vakantiehuis It Dreamlân in Friesland. Op het huis liggen zonnepanelen, dus de energie wordt op een duurzame manier opgewekt. Een heerlijke en ontspannend plek, als prima uitvalsbasis voor leuke uitstapjes naar Friese en Groningse plaatsjes in de buurt. It Dreamlân wordt omgeven door uitgestrekte natuurgebieden.

KAMPEREN - Wil je bewust omgaan met het milieu en ben je dol op kamperen? Dan moet je zeker eens gaan kijken op Camping Thyencamp in Hooghalen. Gasten kunne op deze duurzame en comfortabele camping klimaatneutraal kamperen. Er wordt namelijk goed op het energieverbruik gelet.Deze milieubewuste camping koopt alleen groene stroom in. Daarnaast worden de toiletten met regenwater doorgespoeld. Het schoonmaken wordt gedaan met uitsluitend milieuvriendelijke producten.

GROENE STROOM - Ook in Vlaanderen kun je terecht voor natuurvriendelijke vakantie. Park Molenheide is een gezellig recreatiepark voor de hele familie. Er zijn twaalf verschillende soorten vakantiehuizen, van simpele huisjes tot luxe villa's. Het hele park maakt gebruik van groene stroom.

Foto 2. Fun en actie: crossen met elektrische motors! Foto: eeXparc
Foto 3. Heerlijke herfst in Provinciaal Domein Averegten. Foto: Provinciaal Domein Averegten
Foto 4. Zelf aan de slag om te ontdekken welke invloed de mens op de natuur heeft. Foto: Ecoscope
Een bord vol heerlijk biologisch en duurzaam eten. Foto: Het Pakhuis Groningen
De pannenkoek van 't Hoogstraatje smaakt dubbel zo lekker omdat ie ecologisch verantwoord is. Foto: 't Hoogstraatje
Sfeervol vakantiehuis in het prachtige Friesland: met zonnepanelen op het dak! Foto: Camping It Dreamlân
Camping op groene stroom! Foto: Camping It Dreamlân

1 reactie

Laatst gewijzigd: 2017-07-03 13:20:31 · Gepubliceerd: 2013-10-30 16:44:08 - 6143