Rob Vermeulen brengt uitdaging met Musica Vocale

Kamerkoor Musica Vocale - Regers Requiem |  deel via WhatsApp | Interview door

7 januari 2014 Cultuur Ede, Gelderland Rob Vermeulen is dirigent sinds 1990. Hij houdt zijn werk uitdagend door nieuwe dingen uit te proberen. Hij laat zijn koor Musica Vocale bijvoorbeeld gedichten zingen van Micha Hamel.

Al sinds zijn vijfde is Vermeulen bekend met koormuziek. Op die jonge leeftijd begon hij zijn koorcarrière in een jongenskoor onder leiding van zijn vader. Later ontdekte hij dat muzikale leiding hem zelf ook goed af ging. Vermeulen ging dirigeren, nadat hij eerst andere hoofdvakken aan het conservatorium had gestuurd. Maar of het zijn droombaan is? "Ik denk dat een droombaan niet bestaat. Tenminste, dat geldt voor mij, ik moet er altijd op een professionele manier in staan. Maar op die manier kun je wel veel opbouwen." Muziek moet binnenkomen bij het publiek, dat vindt Vermeulen het belangrijkste van een avond. "Als er geen communicatie is met het publiek, is het geen geslaagde avond." Dat betekent een vloeiende samenwerking tussen koor en dirigent.

Leren van elkaar

Vermeulen: "Musica Vocale bestaat uit niet-professionele zangers, maar ik merk dat het koor zich steeds weer ontwikkelt. En mijn eigen ontwikkeling loopt parallel met die van Musica. We hebben veel van elkaar geleerd en doen dat nog steeds. Er komen af en toe prachtige projecten voorbij. Volgens mij hebben we samen het gevoel dat we nog veel mooie hoogtepunten kunnen bereiken. Belangrijk blijft het om nieuwe uitdagingen aan te gaan." Dat zie je ook terug in de programmering van vanavond, er staat een bijzondere première op het programma.

Levensliederen vol hoop

Het wordt een avond vol indrukwekkende muziek, onder meer van de Canadese componist Grevor Trahl. Het thema van 'Zo laat' is de dood, maar het wordt geen sombere avond. "Dit werk hoort in de cyclus 'Levensliederen' op gedichten van Micha Hamel”, vertelt Vermeulen. "De muziek is gebaseerd op de 'Elfenkoning' van Goethe. Er zit veel kleur in en ook brengt het hoop. Het is dus een avond met veel diepgang. En hoewel het af en toe donker is, is het ook troostrijk. Een werk met veel 'knipogen'."

Orkestmuziek voor kleine zalen

Ook speciaal voor Musica Vocale maakte componist en organist Andries van Rossem een bewerking van Regers Requiem voor piano en harmonium. De orkestrale muziek wordt op die manier vertaald naar kleinere zalen. Ideaal voor de Edesche Concertzaal. Vermeulen: "Het werk van Reger is gewoon erg goed. Je voelt het in je lijf".

Laatst gewijzigd: 2014-01-08 13:46:35 · Gepubliceerd: 2014-01-07 10:39:19 - 202