Kippenvel bij The Butler

Bezoek The Butler |  deel via WhatsApp | Recensie door

8 januari 2014 Cultuur Ede, Gelderland Regisseur Lee Daniels is terug en met The Butler kweekt hij zijn welbekende kippenvel. Met steracteurs Oprah Winfrey, Forest Whitaker en Robin Williams neemt DagjeWeg.NL een kijkje in het Witte Huis.

Butler Cecil Gaines (Forest Whitaker) dient drie decennia lang zeven Amerikaanse presidenten, waaronder Richard Nixon, John F. Kennedy en Ronald Reagan. Terwijl de Amerikaanse politiek zich druk maakt om de Apartheid in Zuid-Afrika, verandert hun eigen samenleving in een brandhaard. Gaines, de goeiigheid zelve, voelt zich niet meer thuis in zijn eigen buurt. Waarom de wet ondermijnen en vechten voor eigen rechten? Zijn zoon ziet dat echter heel anders en trekt juist ten strijde. De opkomst van deze beweging, waarbij de invloed van Martin Luther King en Malcom X om de hoek komt kijken; de haat richting 'kleurlingen'; de drang naar een gelijkwaardige behandeling om 'te kunnen eten waar je wilt'. Racisme loopt als een rode draad door de film, evenals de boodschap van onvoorwaardelijke inzet, liefde en trouw. 'The Butler' is een typisch Amerikaans drama en zeker een bioscoopbezoekje waard.

DagjeWeg.NL-waardering:

The Butler is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Eugene Allen, die vanaf 1952 acht Amerikaanse presidenten diende als butler. Hij was maar liefst 34 jaar in dienst van het Witte Huis en maakte gedurende zijn carrière mee hoe de samenleving beetje bij beetje veranderde om hem en zijn medemensen steeds gelijkwaardiger te behandelen.

Laatst gewijzigd: 2016-06-14 09:56:36 · Gepubliceerd: 2014-01-08 10:14:44 - 514