1

Romantisch: Valentijnsconcert met Jan Vayne!

De pianovirtuoos reageert direct op romantische ‘vibes' uit de zaal

Vier Valentijn met Jan Vayne Interview door

archief oud artikel 31 januari 2014 Cultuur Ede, Gelderland Hoewel Jan Vayne zelf best kan zwijmelen, is hij dat niet van plan tijdens het Valentijnsconcert op 14 febuari. “Ik moet het concert natuurlijk blijven leiden, ik ben aan het werk.” Maar het publiek, waaronder vele stelletjes, kan genieten van een gezellige avond vol romantische muziek.

Jan Vayne leidt de avond en zorgt als altijd voor interactie met het publiek, maar de pianist houdt niet van structuur. “Het hoort misschien bij mijn karakter, maar ook als ik piano speel, ben ik erg impulsief. Toen ik als vierjarig jongetje op pianoles ging, wilde ik geen vaststaande wijsjes leren, maar gewoon vrij spelen.”

Maak deze romantische improvisatieshow zelf mee!
Jan Vayne speelt vrijdag 14 februari 2014 een improvisatieshow rondom Valentijnsdag in de Edesche Concertzaal. Wees erbij en bestel kaarten voor jou en geliefde! Er is ook een combinatie mogelijk met een dinertje bij restaurant Buitenzorg.

Romantische vibes

Dat is de reden waarom Jan niets in constructies giet: “Ik kan niet anders! Zo ben ik, ik speel gewoon wat mijn hart me ingeeft.” Jan Vayne reageert altijd direct op het publiek en de sfeer in de zaal. “Ik ben heel intuïtief, ik voel de vibes en pik die meteen op.” Een concert is een concert, maar het maakt veel uit hoe het publiek naar de avond komt. Jan Vayne verwacht voor vanavond dan ook een avond vol romantiek. Is hij zelf ook romantisch? “Nou, ik ben juist vaak het kanaal, ik geef romantische muziek door” vertelt hij. “En op zo'n avond zelf kan ik het niet maken om te gaan zitten zwijmelen. Ik kan het wel hoor! Ik ben geen jankerd, maar wel een gevoelig mens.”

Dat moet ook wel, als muzikant. En muziek is bij uitstek een kunstuiting die de emotie heel sterk raakt. “Veel sterker dan een schilderij of een gedicht, die bekijk en lees je met je ogen. Dat kan iemand ook erg raken, maar muziek gaat lijnrecht naar het gevoel. De trillingen van de muziek gaan via de oren naar binnen en zetten daar alles in beweging. Dat heb ik wel eens meegemaakt met een vrouw van 96 die heel erg dement was. Ze reageerde nergens meer op, maar toen ik liedjes van vroeger voor haar speelde, rolden de tranen over haar wangen.”

Sint Annakapel

Jan Vayne speelt regelmatig op bruiloften, onder meer in Kampen, waar ‘zijn' Sint Anna-kapel staat. Een prachtig authentiek kerkje dat Vayne, die zelf in Zwolle woont, een aantal jaar geleden opkocht. “Ik werd gebeld door mensen die niet wisten wat ze ermee aan moesten. Hij zou leeg komen te staan. Dus toen heb ik het overgekocht, hoewel ik niet wist wat ik er mee moest. Het het is een prachtig middeleeuws kerkje uit 1470. Ik heb er af en toe een concert gegeven, maar inmiddels kan er ook getrouwd worden. Dat geeft weer een nieuwe dynamiek aan het gebouw.”

Babbelen

Jan vergelijkt pianospelen met de drang om te praten: “Ik praat als het ware van me af als ik aan het spelen ben, ik hoef daarom ook nooit mijn best te doen en ik heb geen last van zorg of twijfel als ik speel. Dat zorgt voor een comfortabele sfeer.” Dat was ook te merken tijdens het eerste concert van Vayne, in november 2013. De pianovirtuoos genoot zichtbaar van de Bösendorfer Imperial 290, die hij na afloop een ‘donders mooie vleugel' noemde. “Het leuke van een kleine zaal is dat je ook de mensen op de achterste rijen ziet zitten. Ik vind het belangrijk dat mensen betrokken worden. Misschien denken ze dat ik stiekem iets heb voorbereid voor het concert. Laten ze zelf maar beslissen wat ik speel, dan zien ze dat ik iets doe dat niet vaststaat. Dat geeft het publiek een kick en voor mij geldt: hoe meer uitdaging, hoe beter!”

Geen zin om naar een concert te gaan? Nog meer tips voor een liefdevolle Valentijnsdag!

Laatst gewijzigd: 2014-01-31 14:30:21 · Gepubliceerd: 31 januari 2014 - 345