Rembrandt in Zwart-Wit

Museum Gouda |  
Nieuws door

1 juli 2014 Cultuur Gouda, Zuid-Holland Voor een onbekende kant van Rembrandt voert de weg deze zomer naar Gouda. Daar is namelijk het etswerk van Nederlands meester Rembrandt van Rijn te zien. Verwonder je over zijn observatievermogen, zijn ongeƫvenaarde vermogen mensen vast te leggen bij Rembrandt in Zwart-Wit!

We kennen Rembrandt natuurlijk vooral van zijn schilderijen. Maar in zijn eigen tijd bewonderden zijn collega's hem vooral om zijn etsen. De etsen van Rembrandt zijn dan ook juweeltjes te noemen, meesterwerken op de vierkante centimeter. Ze zijn uitzonderlijk voor zijn tijd. Deze mooie etsen zijn te zien in de reizende overzichtstentoonstelling Rembrandt in Zwart-Wit. Rembrandts grafische oeuvre omvat in totaal bijna driehonderd etsen en de tentoonstelling toont een groot deel van deze werken. De tentoonstelling is van 1 juli tot en met 5 oktober te zien in Museum Gouda. Hier is speciale aandacht voor de etsen met Bijbelse thema's, zoals een predikende Christus. Maar ook gekke koppen van muzikanten, bedelaars en ambachtslieden zijn door Rembrandts potlood vastgelegd.

Jonge bezoekers volgen hun eigen rondleiding via een interessante app. Hiermee kun je een eigen portretfoto in een ets veranderen.

Tip: bekijk het mooie schilderij 'Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp' van Rembrandt in het vernieuwde Mauritshuis.
Jonge bezoekers veranderen met een app hun eigen portretfoto in een ets.

Kwasten en streken

Ook Nieuwegein is in de ban van Rembrandt. In het vernieuwde Cityplaza van de stad is de expositie Rembrandt Remastered te zien. Deze was eerst te zien in Magna Plaza in Amsterdam. Hoogwaardige reproducties van zijn mooiste werken brengen hier een ode aan de meesterschilder. Want zijn oeuvre is over de hele wereld verspreid. Als je liever zelf de kwast ter hand neemt, kan dat ook: ga dan zelf prenten maken in het Rembrandthuis! Iedere dag mogen bezoekers binnenlopen in het Leerlingenatelier waar regelmatig workshops en demonstraties plaatsvinden. Wie wil kan zelf aan de slag met een prent en deze zelf afdrukken.

Liever een dagje slenteren in het zonnetje? Bezoek de Bildtse Rembrandtmarkt in Friesland! Of maak er een lekker weekendje weg van en boek een hotel!

Laatst gewijzigd: 2014-07-01 12:13:47 · Gepubliceerd: 2014-07-01 11:40:45 - 345