Wind, water en verse vis bij het Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer | Reportage door

Nationaal Park Lauwersmeer is ruim genoeg om te vissen, vogelen en surfen

24 juli 2014 Natuur Lauwersoog, Friesland Water, het weidse Friese land, de zee en daarbij een vers visje om op te peuzelen. Een ritje door het Lauwersmeergebied is bepaald geen straf. Bij de boot naar Schiermonnikoog turen we over de Waddenzee, terwijl de wind ons ongenadig om de oren blaast. Heerlijk uitwaaien is hier geen cliché en bovendien valt er daarnaast in de omgeving genoeg te ondernemen

Helemaal boven in Friesland, half gedeeld met Groningen, vinden natuurliefhebbers Nationaal Park Lauwersmeer. Een uitgestrekt gebied, met zicht over weilanden en water. Alleen een ritje langs dit natuurgebied is al een verademing, vooral voor wie een stads uitzicht gewend is. We tuffen op ons gemakje over de weg richting Lauwersoog. Hier stappen we even uit om te kijken naar de boot, die als bestemming Schiermonnikoog heeft, en turen we over de onrustig deinende Waddenzee. Overal langs de route staan kraampjes en restaurants met verse vis op het menu. Maar wat is er nog meer te doen in dit stille, schijnbaar ongerepte, stukje Nederland?

In Lauwersoog vertrekt de boot naar Schiermonnikoog. Stap op en ontdek de charme van dit kleine eiland!

Het dorpje Zoutkamp

Aan het Lauwersmeer ligt een karakteristiek Gronings dorpje: Zoutkamp. Dit kleine dorpje viert ieder jaar haar eigen Vlaggetjesdag met historische schepen en muziek. Een herinnering aan vroeger dagen toen het dorp een eigen vissershaven had en de mannen allemaal de zee op voeren om die te bevissen. Maar toen de Lauwerszee werd afgesloten leverde het dorpje de haven en veel bedrijvigheid in. Ook de boot die naar Schiermonnikoog vertrok voer vanaf toen af bij Lauwersoog. Met een eigen Visserijmuseum Zoutkamp en als aanlegplaats voor chartervaarten heeft Zoutkamp nu een toeristische bestemming. Tip: bekijk de leuke gekleurde huisjes van Zoutkamp!

Vogels kijken en wandelen

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een walhalla voor watervogels, die er in grote getale rondfladderen en er hun jongen grootbrengen. Op de bodem van de voormalige Lauwerszee genieten honderdduizenden vogels van rust en voedsel. Het open en gestrekte landschap geeft ons het gevoel helemaal alleen op de wereld te zijn. Onderweg zien we de 'groene grasmaaiers' staan: het Lauwersmeer wordt onderhouden door Schotse hooglanders en konikpaarden. Door het hele natuurgebied zijn routes uitgezet voor wandelaars en fietsers. Volg de paaltjeswandelingen van Staatsbosbeheer en je komt bijvoorbeeld langs allerlei uitkijktorens, waar je een goed uitzicht hebt om vogels te spotten.

Varen en surfen op het Lauwersmeer

Waar water is zijn bootjes! Natuurlijk kun je het Lauwersmeer ook vanaf het water bekijken. Bijvoorbeeld tijdens een rondvaart van Rondvaartbedrijf Lauwersmeer. Maar waar veel watersporters voor komen is het windsurfen. Ondiep water en een stevige wind, daar kom je verder mee. Probeer het eens uit bij Zeil- en surfschool De Lauwer. Hier kun je surfboards huren en ook een privéles boeken bij een ervaren instructeur. Een laatste, ietwat rustigere maar toch actieve manier om het Lauwersmeer op te gaan, is met een kano! bij Camping 't Ol Gat zijn verschillende kano's te huur. Je kunt zelfs met z'n tienen het water op in een reuzenkano!

In de omgeving overnachten

Zin om dit mooie gebied te verkennen? Dan hebben we nog een paar tips voor je! Hier kun je bijvoorbeeld overnachten:

  • Landal Esonstad: dit vakantiepark is in oud-Friese stijl gebouwd en heeft een eigen jachthaven. Kinderen vermaken zich hier ook uitstekend, op het strandje, de trampoline of in het zwembad.
  • Logement Doosje: blijf in luxe overnachten in de stallen van deze voormalige boerderij. De vijf gastenverblijven zijn knus ingericht en bieden plaats aan 2 of 3 personen. Voor grotere groepen is het familiehuis beschikbaar.
  • It Dreamlân: een kleinschalige camping met twee moderne trekkershutten en een lieflijk vakantiehuisje. Alles is ingericht om zo puur mogelijk te genieten.

Foto 1. Een grote groep ganzen zoekt een plekje bij het Lauwersmeer. Foto: Flickr / DymphieH, CC BY 2.0
Foto 2. Idyllisch plaatje van Zoutkamp. Foto: Flickr / Nathal, CC BY 2.0
Foto 3. De Schotse hooglander heeft een 'groen' baantje in het Lauwersmeergebied. Foto: Flickr / Marc Veraart, CC BY 2.0
Varen, zeilen en windsurfen op het Lauwersmeer. Foto: Flickr / Marco Raaphorst, CC BY 2.0
Heerlijk slapen in Logement Doosje. Foto: Logement Doosje.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 16:41:02 · Gepubliceerd: 2014-07-15 15:40:28 - 7010