Trakteer je kinderen op theater

Een belevenis voor kinderen: theatervoorstelling Peter en de wolf! | Redactioneel door

Frank Groothof: "Theater is een belevenis"

12 januari 2015 Cultuur Ede, Gelderland Zelf groeide Frank Groothof, bekend van Sesamstraat, op met muziek en met verhalen, verteld door zijn fantasierijke vader. Het was door die verhalen dat de muziek voor hem ging leven. "Als ik muziek hoor zie ik altijd beelden", vertelt hij. In zijn theatervoorstellingen, zoals Peter en de wolf, geeft hij door wat hij zelf zo leuk vindt: verhalen vertellen bij mooie muziek! Een belevenis die je kinderen niet mogen missen.

Foto 1. Peter en de wolf is een Russisch sprookje.

Opera voor kinderen

"Het is echt een belevenis. En van belevenissen worden kinderen rijker"

De vader van Frank vertelde spannende verhalen bij klassieke muziek. "Dat vond ik fantastisch, klassieke muziek werd mooi door die verhalen", vertelt hij. Frank ging verder in de muziek en zat op het conservatorium met als hoofdvak zang. Na dertien jaar bij het Werkteater begon hij zelf met het produceren van kindervoorstellingen. "Ik vond het een uitdaging om opera’s met hun ingewikkelde verhalen, zoals De Toverfluit, te bewerken voor een jong publiek." Frank Groothof vertaalde een hele rij opera’s naar theatervoorstellingen voor kinderen: van Idomeneo tot Carmen. "Ik koos voor opera’s vanwege de prachtige muziek en het verhaal. Maar een opera duurt veel te lang voor kinderen en is bovendien niet te volgen omdat het meestal in een vreemde taal is. Dus moest ik het verhaal versimpelen, me concentreren op de hoofdlijn en flink knippen in de muziek. Een voorstelling van een uur en een kwartier is lang zat voor kinderen."

Neem je kinderen mee naar het theater en laat ze genieten van de voorstelling Peter en de wolf!

Peter en de wolf 2+

De voorstelling Peter en de wolf is niet gebaseerd op een opera, maar op een Russisch sprookje. Drie musici spelen klezmer muziek die speciaal voor deze voorstelling gecomponeerd is. Het is geschikt voor kinderen vanaf 2,5 jaar, maar ook oudere kinderen vinden het leuk. "Voor Peter en de wolf heb ik een aantal figuren uit zwart karton geknipt. Die laat ik bewegen op een scherm, waardoor je een heel simpele animatiefilm krijgt. Mijn vader deed vroeger ook zoiets. Met zijn handen achter een laken maakte hij bijvoorbeeld een konijntje, een vogel, een vos en vertelde daar een verhaaltje bij. Ik vond het prachtig, want de fantasie deed de rest", legt Frank uit.

Een voorstelling voor groot en klein

“Tijdens de voorstelling zitten de kinderen ook helemaal in het verhaal. De kleintjes kruipen bij hun ouders op schoot als het spannend wordt en ook oudere kinderen vinden deze simpele animatie leuk!” Het verhaal gaat over Peter, die de tuin van zijn opa uit loopt en in de wei een wolf vangt. "Ieder kind droomt er van om dapper te zijn dus ze kunnen zich goed identificeren met Peter. Het is een geweldig goed verhaal, omdat het zo simpel is."

Theater is een belevenis

Voor kinderen is het heel belangrijk om naar het theater te gaan, vindt Groothof. "Door theater krijg je zo’n ander zicht op de wereld om je heen", vindt hij. "Kinderen moeten opstaan, snel aankleden, naar de opvang of school, daarna thuis weer eten, naar bed en als ze geluk hebben leest vader of moeder nog een verhaaltje voor. Juist dat laatste is voor kinderen een belangrijk ogenblik. Theater doet ook zoiets, maar is nog veel bijzonderder dan dat! Want er is muziek bij en andere kinderen om het samen mee te beleven. Het is echt een belevenis. En van belevenissen worden ze rijker." Lees het volledige interview met Frank Groothof.

Foto 2. Geniet met de kinderen van deze theatervoorstelling.
Foto 3. Het verhaal wordt verteld door Frank Groothof en hij wordt begeleid door het enthousiaste, professionele trio Tripletov.
Foto 4. Frank Groothof speelt op 24 januari in de Edesche Concertzaal.
Laatst gewijzigd: 2015-01-13 11:05:23 · Gepubliceerd: 2015-01-12 12:55:05 - 340