Romeinse pracht herrijst in Museum Het Valkhof

Schitterende beelden vertellen het verhaal van een verdwenen rijk

Gesponsorde bijdrage door

archief oud artikel 16 maart 2015 Geschiedenis Nijmegen, Gelderland In de expositie Van hun voetstuk – Romeinse beelden opnieuw ontdekt staan honderden restanten van levensgrote bronzen beelden centraal, gevonden langs de noordgrens van het Romeinse Rijk. Hoe zagen die beelden eruit en waar was hun oorspronkelijke standplaats? Ontdek de verborgen en imposante pracht van de bronzen beelden en hun verwoesting in Museum Het Valkhof.

Romeinse Rijk

Hoe werden deze beelden gemaakt, en wat betekende ze voor de mensen in deze streken? Een grootschalig internationaal onderzoek leverde verbluffende antwoorden op. Duik in de tentoonstelling Van hun voetstuk – Romeinse beelden opnieuw ontdekt in Museum Het Valkhof in het complexe productieproces van de beelden en met het fascinerende onderzoek.

Schitterende standbeelden

5.500 bronzen fragmenten, overal gevonden langs wat vroeger de noordgrens van het Romeinse Rijk was. Onderzoekers onderzochten al deze fragmenten, hoe klein ze ook waren. Uit dit grootse onderzoeksproject rolden verrassende conclusies. De provincies in het noordelijk deel van het Romeinse Rijk bleken vol gestaan te hebben met honderden grote, schitterend uitgevoerde standbeelden van kostbaar brons, soms zelfs nog met restanten van vergulding. En hoewel er meestal slechts fragmenten van over zijn, geven deze beelden toch een fascinerende kijk in een verloren wereld.

Bewonder een verloren wereld in Museum Het Valkhof.

Thema’s

Hoe werden de imposante bronzen beelden precies gemaakt? En welke moderne technieken zijn gebruikt om de beeldfragmenten te onderzoeken? Gaandeweg geeft de fraai vormgegeven tentoonstelling het antwoord op deze vragen en kan iedereen zelf aan de slag met onderzoek. Daarnaast is te zien hoe de beelden in hun glorietijd in het leven van de mensen betekenden.

Beeld van keizerin Agrippina

Absoluut topstuk van de tentoonstelling is een bijna twee meter hoog beeld van keizerin Agrippina. Dit is één van de weinige beelden waarvan het verhaal bekend is. Agrippina de Jongere was de vrouw van keizer Claudius en moeder van de beruchte Nero. Ze had, zeer ongebruikelijk voor een vrouw, veel invloed op de Romeinse politiek. Een ander bijzonder object is de levensgrote kop van de zogenaamde godin 'Rosmerta': een vrouwenhoofd gevonden in een waterput vlakbij Mainz. De breuklijnen bij de hals wijzen erop dat deze kop van een beeld afgeslagen werd. Een paardenkop uit Augsburg vestigt de aandacht op de vele standbeelden van ruiters en wagenspannen die de steden langs de grens gesierd moeten hebben.

Activiteiten

  • Iedere zondag – Demonstratie bronsgieten
    Ontdek het ambacht van het bronsgieten. Bekijk de demonstratie en doe mee met een workshop.
  • 21 en 22 maart – Openingsweekend / Week van de Klassieken: ontdek samen met een museumspecialist als een van de eersten de tentoonstelling.
  • 18,19, 22 april - Museumweek.
    Bezoek op 18 en 19 april voor slechts € 1 het museum en ga mee met een van onze museumspecialisten.
  • Woensdag 22 april is het kindermiddag.
    Doe mee aan de living statue workshop (6-12 jaar). Valkhof Junior is bovengenoemde middagen geopend.
  • 10 mei Moederdag – Agrippinadag.
    Gezinsprogramma in het teken van topstuk van de tentoonstelling: het beeld van Agrippina. Luister naar het verhaal over deze beruchte Romeinse moeder en bekijk de Living Statues.

Zie de website van Museum Het Valkhof voor meer informatie.
Foto 1. Wervelstroommetingen aan de kop van keizer Trajanus uit Nijmegen.
Foto 2. Rugfragment uit Groß-Gerau (links) en fragmenten uit een heiligdom van Vagdavercustis uit Kalkar.
Foto 3. Beeld van Agrippina Minor uit Herculaneum.
Foto 4. Hand met lotuskelk uit Bregenz.

Laatst gewijzigd: 2015-03-17 09:06:38 · Gepubliceerd: 16 maart 2015 - 1395

Dit past bij 'Romeinse pracht herrijst in Museum Het Valkhof'