Duik in de heldhaftige verhalen van oude en moderne helden

Paleis Het Loo toont lintjes voor burgers en koningen

Ridders van Oranje in Paleis Het Loo   Nieuws door
Foto 1. Juliana speldt haar moeder in 1948 de Militaire Willemsorde op. Collectie: Koninklijk Huisarchief

12 maart 2015 Geschiedenis Apeldoorn, Gelderland Ridders spreken tot de verbeelding. Heldhaftige vechters, die beloond werden door de koning voor hun moed en prestaties. In de tentoonstelling Ridders van Oranje kom je ridders van vroeger en nu tegen.

Moderne helden

Bij het woord 'ridders' hebben we sprookjesachtige fantasieën: krijgshaftige mannen die ten strijde trekken tegen draken of de vijand. Maar ook tegenwoordig zijn er nog ridders, al hebben ze geen harnas meer aan. Paleis Het Loo geeft met de tentoonstelling Ridders van Oranje een overzicht van ridders uit de afgelopen vier eeuwen. Vorsten en gewone burgers werden bekroond met lintjes en ordes. Moderne helden als Marco Kroon en Gijs Tuinman komen voorbij, maar ook Oranje-vorsten en dappere Nederlanders uit het verleden.

Mooie verhalen

Ook koningen zelf werden geridderd. In de Audiëntiezaal zijn onderscheidingen van verschillende vorsten te zien. Zoals die van koning Willem II, de held van Waterloo of de kostbare keten van de Orde van de Kousenband van koningin Wilhelmina. Verderop, in de Oostvleugel, zijn lintjes te zien die aan burgers werden uitgereikt. Ontdek de mooie verhalen, van luitenant-ter-zee Van Speijk die zijn eigen boot opblies. Of Willem V, die als vierjarig jongetje ridder in de Orde van de Kousenband werd.

Praktische informatie

Ridders van Oranje in Paleis Het Loo
Te zien van 10 maart tot en met 31 mei 2015, van 10:00 uur tot 17:00 uur. De Oostvleugel is open vanaf 13:00 uur. Maandag gesloten.
Entree: 14,50 euro voor volwassenen, 5,00 euro voor kinderen van vier tot en met zeventien jaar.
Foto 2. De borstster van Koningin Wilhelmina. Met diamanten afgezet, horende bij grootlint in de Leopoldsorde van België. Foto: Paleis Het Loo

Laatst gewijzigd: 2015-03-11 17:41:02 · Gepubliceerd: 2015-03-11 17:37:24 - 412