101 pareltjes uit Tussen Kunst en Kitsch

101 ontdekkingen van Tussen Kunst en Kitsch |  
Nieuws door
Foto 1. Expert Frans Leidelmeijer bij een voorwerp dat hij uitkoos. Foto: Jaap van Driest, Museum Flehite

Is het kunst of is het kitsch?

20 april 2015 Cultuur Amersfoort, Utrecht Is het kunst of is het kitsch? Die vraag blijft altijd spannend in het gelijknamige tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Bekijk tientallen pareltjes uit de afgelopen dertig jaar in Museum Flehite in Amersfoort.

101 ontdekkingen

Je ziet ze elke week op televisie, de experts van Tussen Kunst en Kitsch. Ze scheiden het kaf van het koren voor de ogen van hoopvolle burgers. En heel Nederland kijkt mee. Ter ere van het dertigjarige bestaan van het tv-programma mochten de experts de mooiste voorwerpen bij elkaar zoeken voor de expositie 30 jaar Tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen in Museum Flehite. De veertien 'gastconservatoren' zijn in de afgelopen jaren vele bijzondere (kunst)voorwerpen tegenkomen tijdens hun taxaties. Ze zochten allemaal in hun eigen vakgebied zeven pareltjes uit: 101 voorwerpen die nu een plek hebben gekregen in de expositie.

Leuk om te weten: in 2007 wijdde Museum Flehite een tentoonstelling aan een ontdekking van Tussen Kunst En Kitsch. Een expert herkende tijdens de taxaties enkele schilderijen van de Amersfoortse schilder Albert Fiks. Dat resulteerde in een tentoonstelling over deze vergeten kunstenaar.

Poepdoos

Wat is er te zien in Museum Flehite? Zeventiende-eeuws glas, art deco-voorwerpen, werk van Escher, Picasso en Pieter Breughel de Jonge, juwelen, archeologische vondsten en Delfts aardewerk. Kunst die eindelijk de plek heeft gekregen die het verdient: in het museum. Bij alle voorwerpen horen bijzondere verhalen van de eigenaars. En uiteraard is er ook plek voor kitsch. Een roze vijfdelig klokkenstel en een houten 'stilletje', een poepdoos die in de zeventiende eeuw vaak in de slaapkamer stond, maar soms ook gewoon in de eetkamer. De experts zorgen zelf voor rondleidingen, lezingen en activiteiten.

Praktische informatie

30 jaar Tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen
Te zien van 19 april tot en met 12 juli 2015 in Museum Flehite.
Elke dag, behalve maandag, geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur.
Foto 2. Expert Kitty Laméris bij één van haar favoriete objecten. Foto: Jaap van Driest, Museum Flehite
Foto 3. 101 ontdekkingen uit de afgelopen dertig jaar van het tv-progamma Tussen Kunst en Kitsch. Foto: Museum Flehite

Laatst gewijzigd: 2015-04-20 12:36:18 · Gepubliceerd: 2015-04-20 10:24:53 - 1068