EYE presenteert: Kunst van Kentridge

William Kendridge: het verleden van Zuid-Afrika in een modern jasje

Bezoek de tentoonstelling van William Kentridge Nieuws door
Foto 1. Bekijk de videoprojectie op acht verschillende schermen in EYE. Foto: EYE

archief oud artikel 24 april 2015 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De meest uitgebreide tentoonstelling van William Kentridge in Nederland ooit vertoond is nu te zien in EYE Amsterdam. Ontdek in If We Ever Get To Heaven de bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties waar de kunstenaar zo bekend om staat.

Kunstige wereld vol ongelijkheid

William Kentridge maakt in de tentoonstelling If We Ever Get To Heaven gebruik van moderne film- en animatietechnieken. Toch ontdek je in zijn werk een boodschap uit de geschiedenis! Het verleden van zijn vaderland Zuid-Afrika schemert regelmatig door in alles wat hij maakt. Zo ontwikkelde Kentridge speciaal voor EYE het kunstwerk More Sweetly Play The Dance. In dit 45 meter lange fries van bewegende beelden zie je mensen, vluchtend voor honger, oorlog en ziekte. De bijzondere uitbeelding van dit tafereel laat, naast het treurige aspect, ook iets van de levenskracht van mensen zien!

Ontmoet William Kentridge in levende lijve tijdens het uitgebreide programma

Neus tussen een broodje

Bekijk ook de andere kunstwerken in de tentoonstelling. Zo ontdek je hier de indrukwekkende filminstallatie The Horse Is Not Mine, die is gebaseerd op het verhaal 'De Neus' van de Russische schrijver Nikolaj Gogol. Dit verhaal gaat over een barbier die de neus van een bekende legerofficier tussen zijn broodje vindt; bijzonder! In het kunstwerk Other Faces overschrijft Kentridge de geschiedenis laag voor laag. Hij filmt zijn eigen houtskooltekeningen, terwijl hij deze uitwist en weer overtekent.

Ontmoet William Kentridge

De tentoonstelling If We Ever Get To Heaven gaat vergezeld met een uitgebreid programma in de filmzalen. Er zijn regelmatig films te zien die te maken hebben met het werk van Kentridge. Wil je de kunstenaar graag in levende lijve ontmoeten? William Kentridge is twee keer te gast! Bekijk de website voor data van activiteiten en boek een rondleiding voor nog meer informatie over de tentoonstelling.

Praktische informatie



De tentoonstelling If We Ever Get To Heaven is te zien van zaterdag 25 april tot en met zondag 30 augustus.
EYE is van zondag tot en met donderdag geopend van 10:00 uur tot 22:00 uur. Vrijdag en zaterdag geopend van 10:00 uur tot 23:00 uur. De openingstijden zijn afhankelijk van de aanvang van de laatste voorstelling.

De toegang is gratis.
Foto 2. Opnamen van het kunstwerk More Sweetly Play The Dance. Foto: Stella Olivier
Foto 3. Voor het kunstwerk werden verschillende opnamen gemaakt in Johannesburg. Foto: Stella Olivier
Foto 4. Het kunstwerk vertelt een verhaal door middel van beeld en geluid. Foto: Stella Olivier.

Laatst gewijzigd: 2022-12-20 16:55:02 · Gepubliceerd: 24 april 2015 - 1195