1

Graaf naar Romeinse schatten in de museumtuin!

Ontdek de wereld van het Romeinse Rijk en het raadsel van de Brittenburg!

Romeinen in Meermanno Nieuws door
Foto 1. Romeinse oudheden uit de Brittenburg. Foto: Museum Meermanno

archief oud artikel 28 juli 2015 Geschiedenis Den Haag, Zuid-Holland Waan je tijdens de zomervakantie in het Romeinse Rijk in Museum Meermanno en ontdek de raadselachtige wereld achter de Brittenburg. Leer Latijn van de museumdocent en graaf elke dinsdag- en donderdagmiddag naar Romeinse schatten in de museumtuin.

Het raadsel van de Brittenburg

Graaf je weg naar de geschiedenis tijdens een bezoek aan Museum Meermanno en ga op ontdekkingstocht naar het raadselachtige Romeinse gebouw de Brittenburg. In de zomervakantie leren kinderen elke dinsdag en donderdag alles over de Romeinen en kunnen zij zelf opgravingen doen in de museumtuin.

Vroege geschiedenis van Nederland

Lang geleden stond er in Katwijk aan Zee een bijzonder gebouw; het Romeinse bouwwerk de Brittenburg. De resten van dit Romeinse fort kon je in de zestiende eeuw bij extreem laag water zien, maar waar het gebouw precies voor diende, blijft een mysterie. In Museum Meermanno is er tot en met 27 september een tentoonstelling te zien met Romeinse oudheden die mogelijk uit de Brittenburg komen. "Het is een kleine, maar fijne tentoonstelling voor echte archeologieliefhebbers. Kinderen leren op een andere manier over de Romeinen door een actief programma", vertelt een medewerkster van Museum Meermanno. Kinderen mogen als echte archeoloog schatten opgraven in de museumtuin. Naar aanleiding van wat zij vinden, wordt er iets over de Romeinen verteld. Bij slecht weer wordt er binnen een Romeinse helm gemaakt.

Romeinse oudheden

De negentiende-eeuwse stichter van Museum Meermanno, Baron Van Westreenen van Tiellandt, was benieuwd naar de link tussen het Romeinse Rijk en de schatten die op Nederlandse bodem werden gevonden. De Brittenburg fascineerde hem en daarom verzamelde hij zoveel mogelijk verschillende objecten en verhalen over dit mysterieuze gebouw. Deze Romeinse oudheden worden nu tentoongesteld in zijn museum in Den Haag. Of deze vondsten echt bij de Brittenburg vandaan komen, is nog steeds een raadsel.

Praktische informatie:

Wanneer? 28 en 30 juli, 4,6, 11, 13, 18 en 20 augustus van 12:00 uur tot 13:00 uur en van 14:00 uur tot 15:00 uur. Het educatieve programma kost €3,50 per kind.
Foto 2. Gravure de Brittenburg. Beeld: Plantijn Guicciardini

Laatst gewijzigd: 2015-07-29 16:51:40 · Gepubliceerd: 28 juli 2015 - 428