Najaar 2015: vijf toptentoonstellingen

Welke tentoonstellingen kunnen we verwachten in het seizoen 2015-2016

Vind alle musea van Nederland Redactioneel door
Foto 1. Frans Molenaar, Twee jurken en cape, geïnspireerd door eigen collectie 1976, zomer 2013 (95e show). Courtesy Frans Molenaar. Foto: Sabrina Bongiovanni, Art direction: Maarten Spruyt, Productie: Gemeentemuseum Den Haag.

archief oud artikel 25 augustus 2015 Cultuur Landelijk De start van het culturele seizoen, aan het einde van de zomer, betekent ook nieuwe tentoonstellingen. Deze vijf toppers liggen in het verschiet en zijn zeker een plekje in de agenda waard.

De Schreeuw en Sterrennacht in Van Goghmuseum

AMSTERDAM - Twee iconen staan naast elkaar in het Van Goghmuseum. Vanaf 25 september tot en met 17 januari 2016 prijken de wereldberoemde De Schreeuw van Edvard Munch en Sterrennacht van Vincent van Gogh beide in Amsterdam. De tentoonstelling Munch : Van Gogh legt verrassende verbanden tussen de beide kunstenaars. Zo is te zien dat De Schreeuw veel gelijkenissen vertoond met De brug van Trinquetaille van Van Gogh. En wat je vast ook niet wist: ook hun persoonlijk leven verliep min of meer hetzelfde.

Van Bosch tot Brueghel

ROTTERDAM - Politiek incorrecte kunst. Denk aan slemppartijen, bordelen en oplichters in Museum Boijmans Van Beuningen. De grote overzichtstentoonstelling Van Bosch tot Bruegel van 10 oktober 2015 tot en met 17 januari 2016 is een verzameling van kunstwerken uit de 16de eeuw. Een trend in die tijd was het portretteren van alledaagse taferelen en veel kunstschilders kozen dan niet voor de hardwerkende burgers, maar juist voor de dronkenlappen en zotten. Een bijzonder beeld uit de 16de eeuw, vol ironie en humor. Voor Boijmans Van Beuningen weer eens een echt grote overzichtstentoonstelling na die van 2008 over Erasmus.

The Power of Poison

ROTTERDAM - Een razend interessant verschijnsel uit de natuur is de rode draad door de expositie The Power of Poison van 25 september 2015 tot en met 7 februari 2016. Gif, wat doen mensen er mee en wat doet het met ons? Welk gif is dodelijk en welk gif juist genezend? We kennen allemaal de films en verhalen waar gif een rol in speelt. De vergiftigde appel van Sneeuwwitje en het betoverde spinnewiel van Doornroosje: ontrafel de mysteries! Jong en oud kan in The Power of Poison een actieve rol spelen. Als forensisch onderzoeker bijvoorbeeld. En je komt hoe dan ook oog in oog met giftige reptielen en levende gifkikkers.

Ode aan Nederlandse mode

DEN HAAG - Van Nederlandse bodem komt groot modetalent, zo is te zien in de tentoonstelling Ode aan de Nederlandse mode. Het Haags Gemeentemuseum heeft ieder jaar een tentoonstelling over mode en gaat dit najaar terug tot 1900. Hoe heeft de Nederlandse mode zich ontwikkeld? Eens op de gebaande, Parijse paden, weken de mode-ontwerpers vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw af van het internationale modebeeld. Hoe? Dat zie je in het Gemeentemuseum van 19 september tot en met 7 februari 2016!

Rijksmuseum: Azië in Amsterdam

AMSTERDAM - De Amsterdamse elite verdrong zich om al het moois wat de VOC in de Gouden Eeuw meebracht uit Azië. Schitterend lakwerk, zilver en heel veel porselein vond zijn weg naar de huiskamers van de rijken. In het Rijksmuseum pronkt deze exotische luxe in de tentoonstelling Azië in Amsterdam. Vergaap je aan al het moois en bekijk de oorsprong van al deze luxe van 17 oktober 2015 tot en met 17 januari 2015.

Bestel hier je tickets voor The Power of Poison

Ontdek meer over The Power of Poison: wat doet gif met je?

Foto 2. Edvard Munch en Vincent van Gogh: wat hebben deze beroemde kunstenaars gemeen? Foto: Van Goghmuseum
Foto 3. Een giftige appel bracht Sneeuwwitje in een diepe slaap. Ontrafel het mysterie achter de mythe in The Power of Poison.
Foto 4. Berry Brun, Mini-jurk (zgn. Shift-model), 1965/66, Terleka (kunststof). Foto: Sabrina Bongiovanni, Art direction: Maarten Spruyt, Productie: Gemeentemuseum Den Haag.
Foto 5. De terugkomst in Amsterdam van de tweede expeditie naar Oost-Indië, Hendrik Cornelisz. Vroom, 1599

Laatst gewijzigd: 2015-09-24 14:40:48 · Gepubliceerd: 2015-08-24 17:42:07 - 973

Activiteiten Van Gogh Museum

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Painting as a Last Resort


In de expo 'Painting as a Last Resort' staan fantasierijke landschappen geschilderd door Matthew Wong centraal. Ontdek het oeuvre van Wong en hoe hij geïnspireerd is geraakt door Van Gogh in het...

Binnen enkele weken te bezoeken

Yoga in Van Gogh Museum

  
Reis door de seizoenen met de werken van Vincent van Gogh terwijl je je helemaal ontspant tijdens de yogales in het Van Gogh Museum.