Weekendje weg in Maastricht

De leukste uitstapjes in Maastricht |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Wat te doen in de stad voor levensgenieters?

22 augustus 2020 Toerisme Maastricht, Limburg Weekendje weg? Reis af naar het gezellige zuiden en ontdek de bourgondische stad aan de Maas. Uitgebreid tafelen, ondergrondse avonturen beleven en eeuwenoude gebouwen bewonderen. Dit zijn onze tips voor een weekendje Maastricht!

Foto 1. Zo mooi: het Vrijthof in hartje stad. Foto: Maastricht Marketing, Paul Mellaart.

Maastricht onder de grond

Maastricht, in het zuidelijkste puntje van Nederland, bruist van de sfeer en de leuke winkeltjes en tentjes. Hier voel je je echt 'uit'. Het bijzondere is dat je deze stad ook onder de grond kunt bekijken. Tussen 1575 en 1825 is aan de Westkant van Maastricht een netwerk van gangen of mijngalerijen ontstaan. Deze gangen werden gebruikt om tijdens een belegering van de stad de vijand ondergronds te kunnen benaderen en onschadelijk te maken. Struin met een gids door de gangen van de Kazematten Maastricht Underground biedt ook tochten aan in de Grotten van de Sint-Pietersberg. Een avontuurlijke kant van Maastricht!

Lekkere trek in Maastricht

Eenmaal weer boven de grond snuif je de frisse lucht op en kom je bij aan de oevers van de Maas. Voor een goede bak koffie loop je binnen bij Coffeelovers in de Dominicanenkerk. De koffie hier is bijna niet te evenaren. De Dominicanenkerk is omgebouwd tot boekwinkel, heerlijk om in rond te struinen. Coffeelovers vind je in het koor van de kerk, samen met allerlei soorten taart, broodjes en muffins. Voor een complete maaltijd schuif je voordelig aan bij Gauchos, een mix van Maastrichtse gemoedelijkheid en Latijnse keuken.

Museum in Maastricht

Maastricht heeft veel te bieden op cultureel gebied, dus een interessant museum is er zo gevonden! Het Museum aan het Vrijthof bijvoorbeeld, waar je kennismaakt met vijf eeuwen Maastrichtse kunst en kunstnijverheid, onder het motto 500 jaar Made in Maastricht. En als je langs het Bonnefantenmuseum loopt, wordt je aandacht al gelijk getrokken door het opvallende gebouw. En ook binnen is veel moois te zien. De hoogtepunten uit de oude kunstcollectie zijn schilderijen van meesterschilders als Rubens, Jordaens en Van Dijck.

Actief uitje in Maastricht

Rederij Stiphout verzorgt dagtochten en arrangementen, maar dan op het water. Verken de hele stad en de omliggende streek per boot en kies voor een leuk arrangement, zoals een tocht naar Luik, Visé of Eijsden, een Pannenkoeken Cruise of Saterday Night Cruise. Ook leuk: beklim de Sint Janskerk en verwonder je over dit eeuwenoude staaltje bouwkunst. Letterlijk eeuwen oud: de kerk stamt uit de middeleeuwen. De kerk is het hele jaar te bezoeken, de toren is alleen vanaf Pasen tot eind oktober te beklimmen.

Avondje uit in Maastricht

Een echt avondje uit beleef je in het Theater aan het Vrijthof, waar grote namen op het programma staan. Geniet hier van allerlei voorstellingen, van cabaret tot theater en van dans tot muziek. En wie een biertje of cocktail na wil nuttigen, hoeft niet ver te lopen. Op het Vrijthof vind je tientallen gezellige kroegjes, allemaal op loopafstand van het theater.

Overnachten in Maastricht

Voor een sfeervolle overnachting hoef je in Maastricht niet ver te zoeken. Kies bijvoorbeeld voor de stadsboerderij waarin nu Bed & Breakfast Anno 1600 is gevestigd. Je vindt er een romantische tweepersoonskamer inclusief ligbad. Rondom vind je ook bijzondere winkeltjes en restaurantjes. Nog een optie is Bed & Breakfast Le Home, in een oud herenhuis met uitzicht op een mooie tuin.

Ook leuk

Foto 2. Drink koffie in de Dominicanenkerk en kijk rond in de boekhandel. Een must tijdens een weekendje Maastricht. Foto: Dominicanenkerk © Etienne van Sloun.

Laatst gewijzigd: 2020-09-29 14:40:14 · Gepubliceerd: 2015-10-02 09:37:04 - 28360