Animal Inside Out: bekijk een olifant van binnen!

Tentoonstelling van Gunther von Hagens is primeur voor Natuurmuseum Fryslâ

Animal Inside Out - van Gunther von Hagens Nieuws door
Foto 1. © ANIMAL INSIDE OUT, a Body Worlds Production, www.animalinsideout.com. All rights reserved.

archief oud artikel 3 oktober 2015 Opmerkelijk Leeuwarden, Friesland Wereldberoemd is de tentoonstelling Body Worlds van Gunther von Hagens. Door het, door hem ontwikkelde, plastinatieproces krijgt iedereen de kans om de mens van binnen te bekijken. En nu ook de dieren! Het Natuurmuseum Fryslân heeft de primeur met Animal Inside Out.

Honderd verschillende dieren bevolken de komende maanden Natuurmuseum Fryslân voor een spraakmakende tentoonstelling. In Animal Inside Out zie je een geit, een olifant, een paling en nog veel meer dieren. Maar niet zoals je ze normaal ziet. Zonder vacht of huid, compleet binnenstebuiten met spieren, organen en alles. Topstuk van de tentoonstelling is het plastinaat van een olifant. Een flink beest wat ruim drie ton weegt; alleen een poot weegt al vierhonderd kilo. Andere grote dieren zijn de giraf en een struisvogel.

Gunther von Hagens

De Duitse anatoom dr. Gunther von Hagens is beroemd om de plastinatietechniek, die hij toepast om lichamen en lichaamsdelen op te zetten. Door deze bijzondere techniek blijven de vorm en de kleuren van de lichaamsdelen natuurgetrouw en zijn ze bovendien haast onbeperkt te bewaren. Von Hagens conserveerde op die manier - met hulp van heel veel andere mensen -, een heleboel menselijke lichamen. Deze zijn te bewonderen in de tentoonstelling Body Worlds, die op dit moment over de hele wereld te zien is.

De expositie Animal Inside Out laat zien hoe de lichamen van dieren functioneren, hoe hun zenuwstelsel in elkaar zit en hoe de spijsvertering verloopt. En je komt erachter uit hoeveel spieren de slurf van een olifant bestaat en hoe haaien ademen. Een fascinerende ervaring voor iedereen met belangstelling voor de levende natuur!

Foto 2. © ANIMAL INSIDE OUT, a Body Worlds Production, www.animalinsideout.com. All rights reserved.
Foto 3. © ANIMAL INSIDE OUT, a Body Worlds Production, www.animalinsideout.com. All rights reserved.

Laatst gewijzigd: 2015-10-10 21:28:36 · Gepubliceerd: 2015-10-02 21:40:01 - 1716