2016: het jaar van Jheronimus Bosch

Bezoek de grootste Bosch tentoonstelling ooit |  
Nieuws door

Ontdek alle raadsels en symboliek van deze mysterieuze kunstschilder

15 januari 2016 Toerisme Den Bosch, Noord-Brabant Dit jaar kun je niet om kunstenaar Jheronimus Bosch heen. De schilder uit Den Bosch stierf vijfhonderd jaar geleden en stond bekend onder meerdere namen, waaronder Jeroen en Hiëronymus. Zijn karakteristieke kunst fascineert mensen tot op de dag van vandaag nog steeds. Herontdek zijn schilderijen en de talloze verborgen schatten in zijn werk.

Foto 1. Jheronimus Bosch, Visioenen van het Hiernamaals, ca. 1505-15, Venezia, Museo di Palazzo Grimani. Van links naar rechts, De weg naar de hemel: Het aards paradijs, De tenhemelopneming van de gelukzaligen, De weg naar de hel: De val van de verdoemden, De rivier naar de hel. Foto Rik Klein Gotink en beeldverwerking Robert G. Erdmann voor het Bosch Research and Conservation project. Met speciale medewerking van Museo Nacional del Prado.

Wie was Jheronimus Bosch?

Jheronimus, Jeroen, Hiëronymus en in Spanje beter bekend als El Bosco: Jheronimus Bosch kende vele benamingen. Sommige werken ondertekende hij met 'Jheronimus van Aken' en 'Joen Die Maelre'. Rond 1450 werd Jheronimus in Den Bosch geboren. Hij groeide op in hartje Den Bosch - aan de Markt - en bleef zijn hele leven in diezelfde buurt wonen. Uiteindelijk stierf hij er in 1516, inmiddels als wereldberoemd kunstschilder van de Nederlandse renaissance.

Wat is nou typisch Jheronimus Bosch? Zijn schilderijen hebben doorgaans een diepere betekenis en verborgen details. Bijna alles wat Bosch schilderde, was symbolisch bedoeld. Hij uitte zijn geloof en liefde voor natuur in thema's als zonde en het hiernamaals. Hij schilderde veel ongelukkige mensen, heiligen en fabelachtige wezens.

De grootste Bosch verzameling

Het Noordbrabants Museum brengt een ode aan Bosch door ruim veertig van zijn kunstwerken op één plaats tentoon te stellen in Jheronimus Bosch: Visioenen van een genie. Bekijk een collectie van twintig schilderijen en twintig tekeningen van Bosch, allemaal voor het eerst samen op dezelfde plek. De stukken zijn van over de hele wereld - onder andere New York, Parijs, Madrid, Venetië - naar Den Bosch gebracht en vanaf zaterdag 13 februari tot en met zondag 8 mei 2016 te bezichtigen. Bij het Jheronimus Bosch Art Center zijn meerdere exposities te bezoeken vanaf 12 februari 2016 tot en met 8 januari 2017, waaronder Mail Art: Van Bosch naar Bruegel. Dit is een collectie van kunstwerken van kunstenaars die zich op verschillende manieren lieten inspireren door Jheronimus Bosch en Pieter Bruegel.

Bekijk Den Bosch van boven

Dit jaar krijgen bezoekers de unieke kans om bovenop de beroemde Sint-Janskathedraal te wandelen. Met de sprookjesachtige beelden bovenop de gevels van de kathedraal is het net alsof je met Een Wonderlijke Klim in een kunstwerk van Bosch terecht bent gekomen. Kinderen mogen de kathedraal ook beklimmen, maar alleen als er een volwassen begeleider meegaat.

Foto 2. Jheronimus Bosch, De aanbidding door de koningen, ca. 1470-80, New York, the Metroploitan Museum of Art, John Stewart Kennedy fund, 1913. Foto Rik Klein Gotink en beeldverwerking Robert G. Erdmann voor het Bosch Research and Conservation project. Met speciale medewerking van Museo Nacional del Prado.
Foto 3. Heremietentriptiek, ca. 1495-1505, Venezia, Gallerie dell’Accademia. Foto Rik Klein Gotink en beeldverwerking Robert G. Erdmann voor het Bosch Research and Conservation project. Met speciale medewerking van Museo Nacional del Prado.
Foto 4. Het Noordbrabants Museum. Foto: Joep Jacobs.

Laatst gewijzigd: 2016-01-14 16:33:45 · Gepubliceerd: 2016-01-14 11:57:06 - 5418