Beauty and the Beast: een magische musical

Beauty and the Beast de musical |  deel via WhatsApp | Recensie door

Ontdek opnieuw het liefdevolle sprookje

18 januari 2016 Cultuur Scheveningen, Zuid-Holland Ontmoet de mooie en slimme Belle, het enge maar zachtmoedige Beest, de ijdele Gaston en de betoverde dienstknecht Lumière. Disney's Beauty and the Beast is na tien jaar terug van weggeweest en speelt in het AFAS Circustheater. Een magische en ontroerende musical met een extra duister randje. Een voorstelling waar je blij van wordt!

Foto 1. De vervloekte prins met het mooie meisje. Foto: Roy Beusker.

Er was eens...

Het begin van de musical is klassiek en sprookjesachtig: een gigantisch sprookjesboek opent zich voor je ogen en bladert door de tragische geschiedenis van de prins - het Beest - heen. Hij en zijn kasteel werden vervloekt door een fee en alleen ware liefde kan de betovering verbreken. De stem die het sprookje vertelt is die van Martine Bijl, die het eeuwenoude Franse volksverhaal naar het Nederlands vertaalde. Aan het begin wordt al snel duidelijk dat de musicalversie iets duisterder is dan de beroemde tekenfilm. De musical is gebaseerd op de originele novelle uit 1740: La Belle et la Bête. Door de magische en mysterieuze muziek word je meteen aan het begin al meegesleurd in het romantische en geheimzinnige verhaal.

Sprookjesfiguren komen tot leven

Aan het begin van het verhaal ontmoet je in sneltreinvaart alle bekende karakters. Belle loopt met haar neus in een boek over het dorpsplein, haar onhandige vader Maurice is bezig met een of andere vage - en mislukte - uitvinding en de arrogante Gaston versiert alles wat ademt en een jurk aan heeft. Toch zijn het geen hapsnap personages. Iedereen heeft zijn mooie en minder mooie kanten. Zo is Belle stiekem best verwaand: ze vindt het dorp maar niets en voelt zich beter dan de rest. Dit is totaal anders dan de tekenfilm, waarin Belle als heilig boontje wordt neergezet. Als Belle eenmaal door allerlei dramatische omstandigheden in het magische kasteel van het Beest belandt, leer je hem ook beter kennen. Een onzekere prins die van zichzelf walgt vanwege zijn uiterlijk, maar stiekem heel leergierig en lief is. Naarmate het verhaal vordert, leren ze zichzelf en elkaar beter kennen. Ze accepteren elkaars gebreken en worden hopeloos verliefd op elkaar.

Spectaculaire magie

Ondertussen zorgen de magische bedienden zoals kandelaar Lumière, theepot Mevrouw Pot en klok Tickens voor hartverwarmende momenten. Het lijkt wel of ze elke scène iets meer voorwerp en iets minder mens worden. Ze slepen je mee in hun persoonlijke drama: zullen ze ooit weer mens worden? Zal de betovering ooit worden verbroken? Alle bedienden proberen - niet erg subtiel - Belle en het Beest aan elkaar te koppelen. Dit levert hilarische momenten op en vormt een spectaculair hoogtepunt in de show met het nummer 'Kom er in'. Met dansend servies, zingende meubels, een acrobatisch vloerkleedje en een legendarische Lumière. Andere hoogtepunten zijn de billen van Gaston - je herken Freek Bartels amper terug - en natuurlijk dé romantische dans tussen Belle en het Beest, op het wereldberoemde nummer 'Meisje en het Beest'.

Beleving voor jong en oud

Beauty and the Beast is een aanrader voor iedereen vanaf zes jaar. Leuk als romantische date, maar ook als avondje uit met het gezin. De voorstelling zit boordevol leermomenten, zeker voor kinderen. Misschien af en toe een beetje spannend, maar ook met heel veel humor, romantiek en natuurlijk een happy end! Voor volwassenen is het heerlijk wegzwijmelen.

De cast van Beauty and the Beast:
  • Belle - Anouk Maas;
  • Beest - Edwin Jonker;
  • Gaston - Freek Bartels;
  • Lumière - Tony Neef;
  • Mevrouw Pot - Loeki Knol.
Foto 2. De rol van Belle wordt gespeeld door Anouk Maas. Foto: Govert de Roos.
Foto 3. Mevrouw Pot zingt 'Meisje en het Beest' terwijl het Beest Belle ten dans vraagt. Foto: Deen van Meer.
Foto 4. Gaston probeert Belle voor zich te winnen - zonder succes. Foto: Deen van Meer.
'Kom er in' is een feestelijk hoogtepunt in de musical! Foto: Deen van Meer.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-03-14 15:29:38 · Gepubliceerd: 2016-01-15 17:19:04 - 3070