De leukste musea voor peuters en kleuters

Leren, spelen en op avontuur!

De leukste kinderuitjes! Redactioneel door
Foto 1. Kindjes kunnen de hele dag spelen in het nijntje museum. Foto: nijntje museum © Emmely van Mierlo en Corné Clemens

28 januari 2022 bijgewerkt: 14 maart 2022 Toerisme Landelijk Met je kleintje wil je er ook wel eens gezellig op uit. Maar waar kun je met je dreumes heen? Wij zetten de leukste musea voor peuters en kleuters op een rij. Musea waar kinderen leren, spelen en alles zelf mogen aanraken en uitproberen. Leuk en leerzaam voor je kind en ook nog eens ontzettend interessant voor ouders!

Vrolijk kindermuseum

ROTTERDAM - Villa Zebra is een echt kindermuseum, waar juist jonge kinderen zich geen moment vervelen. Ze mogen namelijk overal aanzitten, door huisjes kruipen op zoek naar kunstige monsters of andere spelletjes spelen die horen bij de tentoonstellingen. Overal wordt hun fantasie geprikkeld! Na een poosje rondlopen en spelen hebben ze er vast reuze zin in om hun eigen kunst te maken tijdens een leuke workshop.

Met de kids eropuit plus korting? Bestel kaartjes via DagjeWeg.NL Tickets.

Lieve konijntjes en draaiorgels

UTRECHT - In het nijntje museum ontdekken peuters en kleuters de wereld van nijntje en haar vriendjes. Ze gaan naar de dokter en de dierentuin, leren meer over het huishouden en over kunst en over veiligheid in het verkeer. Zo leren ze hun eigen wereld op een speelse manier kennen. In Museum Speelklok bewonderen kindjes muziekinstrumenten die zichzelf bespelen. Samen dansen, gekke instrumenten ontdekken en wie weet zelf een instrument uitproberen.

  • Let op: het nijntje museum vind je voorlopig even op een ander adres in Utrecht wegens een verbouwing.

Voor echte koekenbakkers

MEDEMBLIK - Lekker kliederen bij Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij! Kinderen mogen hier schilderen met cacao en de hele dag koekjes en cakes versieren. Echte bakkers laten zien hoe ze de lekkerste dingen klaarmaken. En natuurlijk mogen de bezoekers van al het lekkers proeven! Het is niet voor niets een museum: er staan allerlei oude keukenmachines die bakkers vroeger gebruikten.

Op bezoek bij de beverburcht en de eendjes

WERKENDAM - Peuters en kleuters ontdekken spelenderwijs alles over de natuur bij Biesbosch MuseumEiland. In de Biesbosch Beleving kunnen ze schuifjes en sluisjes open en dicht zetten en zo bepalen hoe het water loopt door een betonnen Biesbosch. En in buitenmuseum de Pannenkoek lopen ze over spannende paadjes langs het water naar een eendenkooi en zelfs een beverburcht! Zou de bever zelf ook even langskomen?

Verkleden en spelen als vroeger

ENKHUIZEN - In het Zuiderzeemuseum is van alles te beleven voor jonge kinderen. In het Binnenmuseum klauteren ze een bedstee van vroeger in en een historisch scheepje. Overal wijst Marretje de meeuw ze de weg en mogen ze van alles uitproberen. Buiten wanen ze zich in een historisch vissersdorpje waar ze mogen vissen, schatzoeken en spelen met waterkanonnen!

Foto 2. Koekjes bakken en versieren in Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij. Foto: Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij
Foto 3. Spelen in kindermuseum Villa Zebra. Foto: Villa Zebra © Hester Blankestijn
Foto 4. Ontdek heel veel leuke doe-activiteiten in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Foto: Zuiderzeemuseum © Madelon Dielen

Laatst gewijzigd: 2022-03-14 11:12:10 · Gepubliceerd: 28 januari 2022 - 17383

Activiteiten Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Waterwijs | Zuiderzeemuseum


Bezoek de tentoonstelling Waterwijs bij het Zuiderzeemuseum en ontdek meer over het watergebruik van toen en nu!

Binnen enkele weken te bezoeken

Tussen Kunst & Kidz


Op 4, 5 en 6 mei organiseert het Zuiderzeemuseum Tussen Kunst en Kidz voor kinderen en hun families in het buitenmuseum.

Redders op zee


De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat 200 jaar! Ter ere van dit jubileum is er in het Zuiderzeemuseum een tentoonstelling te zien over de geschiedenis en gezichten...