Kleurrijke kunst met een serieuze knipoog

Grayson Perry - Hold Your Beliefs Lightly |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Grappig, maar niet voor de lol

8 maart 2016 Toerisme Maastricht, Limburg Vrolijke wandtapijten, sculpturen, jurken en keramiek over zware onderwerpen als ruziënde religies, het hiernamaals, discriminatie en mensenrechten. De tentoonstelling Grayson Perry - Hold Your Beliefs Lightly in het Bonnefantenmuseum is allesbehalve gewoontjes. Bekijk tot en met 5 juni 2016 in Maastricht het kleurrijke en unieke commentaar van Grayson Perry op de huidige maatschappij.

Foto 1. Foto: Grayson Perry, The Walthamstow Tapestry, 2009. Courtesy Bonnefantenmuseum Maastricht.

Kunstzinnige spotprenten

Grayson Perry is net zo bijzonder en veelzijdig als de kunstwerken die hij maakt. Hij maakte wandtapijten, keramiek, gietijzeren sculpturen, films, jurken, een motor en zelfs een compleet huis. Elk kunstwerk is anders qua materiaal en vorm en heeft een eigen boodschap, maar één ding hebben alle kunstwerken in de tentoonstelling Grayson Perry - Hold Your Beliefs Lightly met elkaar gemeen: ze zijn kleurrijk. Kleurige kunst die soms op een vrolijke animatiefilm lijkt en die af en toe iets kinderlijks heeft. Maar als je er langer naar kijkt, zie je allerlei kritische details. Een soort kunstzinnige spotprenten, waarin Perry zijn mening uit over de religies op de wereld, over de politiek, identiteit en geaardheid en de moderne samenleving.

Geen grote grap

In de kleurige tentoonstelling in het Limburgse Bonnefantenmuseum zie je onder andere keramische werken, gigantische wandtapijten, gietijzeren sculpturen, spraakmakende foto's, een bijzondere motorfiets en Perry's schetsboeken. Perry's werk is niet echt te omschrijven, het is iets wat je met eigen ogen moet zien om te begrijpen en te waarderen. Lang werd zijn werk als een grote grap beschouwd: iets wat een kind nog zou kunnen maken omdat het zo kleurrijk, speels en anders is. Misschien is Perry inderdaad speels en anders, maar dat maakt zijn werk niet minder serieus. Zijn op het oog luchtige kunstwerken kaarten juist heftige onderwerpen aan. Hoe langer je naar een wandtapijt of vaas staat te kijken, hoe meer details je ziet en hoe meer je het verhaal erachter leert kennen. Alles wat Perry maakt, heeft een diepere betekenis. Maar wel altijd met een vleugje sarcasme en zwarte humor.

Controversiële Claire

Het werk van Perry kent vele gezichten, net als hijzelf. Een groot deel van zijn leven brengt hij door als zijn alter ego Claire. Claire is een ogenschijnlijk nette en typisch Engelse mevrouw van middelbare leeftijd, compleet met hoedje en handtas. Travestie zou je in dit geval ook één van Perry's kunstvormen kunnen noemen: hij gebruikt Claire regelmatig om een statement te maken. Hij droeg in 1996 een zelfontworpen jurk als Claire. Op deze vrolijke en Europese folklore jurk staan gewelddadige oorlogstaferelen geborduurd. Dit is te zien op de foto 'Claire as the Mother of all Battles'. Ook nam hij in 2003 als Claire de Turner Prize - de meest prestigieuze prijs voor Britse kunstenaars - in ontvangst. In zijn speech zei hij: "Hoog tijd dat een pottenbakkende travestiet de Turner Prize wint."

Veel groter in het echt

Handig om te weten: de afbeeldingen op deze pagina laten maar een klein deel van de kunstwerken zien. De stukken die te zien zijn in de tentoonstelling Grayson Perry - Hold Your Beliefs Lightly zijn veel groter en uitgebreider. Perry staat bekend om zijn gigantische wandtapijten, die soms complete muren bedekken en honderden details bevatten.
Foto 2. Foto: Grayson Perry, Hold Your Beliefs Lightly, 2011, Courtesy the Artist.
Perry op reis op zijn zelfontworpen motor, met achterop teddybeer en muze Alan Measles. Foto: Grayson Perry, Motorbike.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2017-03-08 16:11:56 · Gepubliceerd: 2016-03-07 12:10:31 - 1014