1

Nationale Museumweek 2016: Pronkstukken in de schijnwerpers

Ontdek 'ons echte goud' in Nederlandse Musea

Ga op ontdekkingstocht tijdens Nationale Museumweek 2016 Nieuws door
Foto 1. De Nationale Museumweek werd ingeluid met de onthulling van de Gouden Hondekop! Foto: Jorrit Lousberg.

archief oud artikel 17 april 2016 Geschiedenis Landelijk Waar ontdek je alles over het verleden? En waar vind je de grootste schatten? In een museum natuurlijk! Laat je van zaterdag 16 april tot en met zondag 24 april verrassen tijdens de Nationale Museumweek. Er is altijd wel een leuk museum in de buurt.

Voor iedereen een museum!

Bezoek een museum over de oorlog en bevrijding, een museum over de natuur, of ga toch op ontdekkingstocht door een kasteel. Tijdens de Nationale Museumweek staan heel veel musea, verspreid over heel Nederland, in de schijnwerpers! En om je museumbezoek nog leuker te maken, zijn er allerlei verrassende activiteiten. Doe bijvoorbeeld mee met een speurtocht op Forteiland Pampus of ga op zondag 17 april naar het Bronbeek Festival en ontdek het koloniale verleden van Nederland.

Stap in de geschiedenis!

Ontdek het echte goud

In ieder museum vind je bijzondere verhalen! Museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, economie en techniek: ze laten ons zien wat er gebeurd is in een stad, een streek of een land. En dat heeft natuurlijk ook invloed gehad op ons leven. "Musea bezitten ons echte goud", zegt de Museumvereniging, organisator van Nationale Museumweek 2016. En dat is dan ook meteen het thema!

Op zoek naar pronkstukken?

Op zoek naar pronkstukken in de musea? Nationale Museumweek zet er een paar voor je op een rijtje. Ontmoet bijvoorbeeld echte camouflagekunstenaars in Terra Maris in Oostkapelle of bekijk de fascinerende bliksembol in de tentoonstelling Wonderlijke Wetenschap in NEMO. Als je even buiten de grenzen van Nederland wilt kijken, haast je je naar het Thermenmuseum in Heerlen. Hier vind je het best bewaarde Romeinse badgebouw van Nederland.

Nationale Museumweek 2016

Bekijk de Gouden Hondekop

Bij de Nationale Museumweek hoort natuurlijk een passend kunstwerk! Dit jaar is dit de Gouden Hondekop, een oud treinmodel dat is overgespoten met goudverf. Wil je de Gouden Hondekop bekijken? Vanaf 15 april is deze bijzondere trein te zien op het Domplein in Utrecht. De rest van het jaar bekijk je hem in Het Spoorwegmuseum.
Foto 2. Het was nog een hele klus om de Gouden Hondekop op zijn plek te krijgen! Foto: Jorrit Lousberg.
Foto 3. Metershoog zwaard in Leeuwarden, Nationale Museumweek 2015. Foto: Jorrit Lousberg.

Laatst gewijzigd: 2016-04-15 15:54:19 · Gepubliceerd: 17 april 2016 - 1073