Centraal Museum Utrecht in het nieuw

Vernieuwd Centraal Museum Utrecht opent feestelijk

Centraal Museum Utrecht: klassiek naast modern Nieuws door
Foto 1. Brug met uitzicht op museumcafé. Foto: Hagen Zeisberg

archief oud artikel 22 april 2016 Cultuur Utrecht, Utrecht Utrechters staan centraal in het vernieuwde Centraal Museum. Na drie jaar verbouwen opent het museum met een compleet vernieuwd interieur, waarin het verhaal van Utrecht centraal staat. Tijdens het feestelijke openingsweekend op 23 en 24 april mag iedereen gratis komen kijken.

Omdat het Centraal Museum uit drie delen bestaat - het klooster, de stallen en een modern bouwwerk - was het voor bezoekers niet gemakkelijk om de route te bepalen. Door het nieuwe ontwerp, waarbij een glazen brug het middelpunt vormt van het museum, moet dat een stuk gemakkelijker zijn. Bezoekers gaan nu weer via de hoofdingang van het oude klooster aan de Agnietenstraat - waar ook het nijntje museum zit - naar binnen. De voormalige eetzaal, de refter, is het startpunt van een bezoek. In deze ruimte is informatie te vinden over de collectie en de historie van het museum. Aan het eind van de refter leidt de glazen brug naar de tentoonstellingsruimtes in de stallen.

Topstukken van de Utrechters

Het hart van het Centraal Museum is de eigen collectie. De collectie van de Utrechters, met kunstwerken die allemaal min of meer iets te maken hebben met de Domstad. Of de maker ervan nu uit de stad komt of het voorwerp er wortelt. In de nieuwe opstelling De wereld van Utrecht laat het museum de eigen collectie in een nieuw licht zien. Wat gebleven is zijn de topstukken, zoals de maquette van de Dom, de stoelen van Rietveld en het Utrechtse schip uit het jaar 997.

Het openingsweekend

Wie benieuwd is naar het nieuwe uiterlijk van het Centraal Museum kan komend weekend, op 23 en 24 april, gratis binnen kijken. Vanaf 11:00 uur staan de deuren open! Met rondleidingen en optredens maakt het museum er een feestje van. Bovendien kan iedereen zelf in een kunstwerk terecht komen via de photowall. "Elke bezoeker kan onderdeel van de wereld van Utrecht worden, via deze installatie. Uiteindelijk vormt de installatie een stip, net zoals het logo van het Centraal Museum", vertelt Kelly Leeuwis van het museum. Bij de installatie staat deze uitnodiging: "Utrecht staat centraal in het Centraal Museum. U staat centraal in het museum. Deel uw verbaasde blik, handafdruk, oorschelp, tuitende lip, en geef gezicht aan het Centraal Museum."

Haarfijne kunst in HAAR!

Op dit moment is de tentoonstelling HAAR! te zien in het Centraal Museum. Bekijk de gekste en mooiste creaties gemaakt van menselijke manen in deze eigenzinnige expositie. Schoenen, schilderijen, accessoires en jurken gemaakt van haar, het kan. HAAR! is te zien tot en met 29 mei 2016.

Foto 2. Museumwinkel. Foto: Ivar van der Pel
Foto 3. Museumtuin. Foto: Hagen Zeisberg
Foto 4. Tentoonstellingszaal in de stallen. Foto: Hagen Zeisberg
Foto 5. Zolder met paard. Foto: Hagen Zeisberg

Laatst gewijzigd: 2016-04-28 15:33:10 · Gepubliceerd: 2016-04-21 17:00:36 - 768