Liefdesdrama en -geluk in Biesbosch

Biesbosch MuseumEiland in Nationaal Park de Biesbosch | Nieuws door

Liefdesdrama in de Biesbosch: verslag van de boswachter

28 april 2016 Natuur Biesbosch, Noord-Brabant Een zeearend is allang geen onbekende gast meer in de Biesbosch. Al jaren broedt de vogel er met succes en weten steeds meer zeearenden het natuurgebied te vinden. Maar dat is de laatste weken allesbehalve gezellig! Een paartje zeearenden - wat al enkele jaren jongen heeft grootgebracht - is uiteen gedreven door een nieuw, jong vrouwtje.

Foto 1. Het reusachtige wijfje zeearend. Foto: Thomas van der Es

Zeearendensoap in de Biesbosch

Het zeearendvrouwtje - volgens boswachter Thomas van der Es 'een reusachtig wijfje' - wat nieuw is in de Biesbosch heeft voor flinke onrust gezorgd. Het koppel zeearenden, wat al jaren samen was en wat een nest had met pasgeboren jongen, is uit elkaar. Het nieuwe vrouwtje heeft het oude vrouwtje weggejaagd en haar man ingepikt. Voor de jongen is geen hoop meer. Al tijdens de strijd die de twee dames in de lucht beslechtten, werden zij aan hun lot overgelaten. Geen jongen dit jaar in de Brabantse Biesbosch dus. Gelukkig is het aan de andere kant, de Dordtse kant, wel rustig. Daar broedt ook een zeearendenkoppel met succes. En er is meer goed nieuws!

Liefdesgeluk voor de visarend

Nu de soap rond de zeearenden ten einde is, zijn de ogen gericht op de visarend. Want voor het eerst gaan de visarenden in de Biesbosch een broedpoging doen. Er vliegen maar liefst twee verliefde paartjes rond, die al met nestmateriaal zijn gesignaleerd. Boswachter Thomas van der Es houdt iedereen op de hoogte via zijn Twitter-account. En hij vlogt ook nog! Bekijk deze video over de visarenden:

Verken de Biesbosch

De Biesbosch is een schitterend gebied om eens een dag in te vertoeven. Een paar tips voor een dagje in de Biesbosch:

Het 'oude' stel zeearenden speelde nog een hoofdrol in de film Holland, natuur in de Delta. In de film zie je beelden van het paar wat samen hun jongen grootbrengt.
Foto 2. Het nieuwe stel in de Biesbosch. Foto: Thomas van der Es

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-05-02 11:19:07 · Gepubliceerd: 2016-04-26 14:02:09 - 1597