Kamp Vught wint Museumprijs 2016

Nationaal Monument Kamp Vught |  
Nieuws door

Kamp Vught sleept recordaantal stemmen binnen

4 mei 2016 Toerisme Vught, Noord-Brabant Nationaal Monument Kamp Vught is de winnaar van de Museumprijs 2016. Deze publieksprijs wordt gesponsord door de BankGiro Loterij. De winnaar krijgt honderdduizend euro prijsgeld. Bijna tachtigduizend mensen stemden op Kamp Vught - dat is een nieuw record.

Foto 1. V.l.n.r.: Adriana Esmeijer (directeur Prins Bernhard Cultuurfonds), Siebe Weide (algemeen directeur Museumvereniging), Michiel Verboven (managing director BankGiro Loterij) en Jeroen van den Eijnde (directeur Nationaal Monument Kamp Vught). Foto: Roy Beusker Fotografie.

Kamp Vught is nummer één

Volgens de jury is Kamp Vught er in geslaagd om de dramatiek van het voormalige SS-concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog om te zetten in een reële beleving. Benieuwd naar wat er in Nationaal Monument Kamp Vught te zien is? Bekijk het filmpje voor een sfeerimpressie.

Een vakjury selecteerde voordat het publiek kon stemmen de drie genomineerde musea. Deze musea liet de winnaar achter zich:

  1. Nationaal Monument Kamp Vught met ruim 37 procent van de stemmen;
  2. Verzetsmuseum Amsterdam met 33 procent van de stemmen;
  3. Nationaal Militair Museum met bijna 30 procent van de stemmen.

Verzetsmuseum nog in de running

Het Verzetsmuseum Amsterdam is ook genomineerd voor de Children in Museums Award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de European Museum Academy en het internationale museumnetwerk Hands On! aan een Europees museum dat innovatieve en creatieve tentoonstellingen aanbiedt voor kinderen tot veertien jaar. Het Verzetsmuseum Amsterdam is samen met acht andere Europese musea genomineerd. Wie de winnaar is, wordt duidelijk op 9 juni, tijdens een conferentie in Oostenrijk.

Speciale handleiding voor NMM

NMM heeft een zeer geheime handleiding van de Enigma codeermachine bemachtigd. De handleiding is gedrukt met oplosbare inkt. NMM was al in het bezit van een Enigma zelf, die te zien is in het museum.
Foto 2. Echte spullen uit de oorlog aanraken. Foto: Verzetsmuseum Amsterdam.
Foto 3. Indrukwekkend: bij NMM hangen gigantische gevechtsvliegtuigen boven je hoofd. Foto: Nationaal Militair Museum.

Laatst gewijzigd: 2016-05-04 13:31:44 · Gepubliceerd: 2016-05-04 10:28:24 - 351